De kentering op de huizenmarkt is niet alleen zichtbaar bij koopwoningen voor particulieren: ook op de vastgoedmarkt voor onder meer kantoren voltrekt zich een omslag. In het derde kwartaal is de waarde van diverse vastgoedinvesteringen gedaald, zo constateren economen van ABN AMRO in een dinsdag gepubliceerde analyse.

Belangrijke reden voor de omslag op de vastgoedmarkt is de gestegen rente, die de financiering van investeringen in onder meer kantoorpanden en woningbeleggingen duurder maakt.

De hogere rente maakt het noodzakelijk om de waarde van vastgoedinvesteringen bij te stellen. In het derde kwartaal van dit jaar lieten logistiek/industrieel en winkelvastgoed nog plussen van respectievelijk 1,8 procent en 0,4 procent zien. Maar bij kantoorvastgoed was sprake van een waardedaling van 1,8 procent en de waarde van woningvastgoed zakte met 1 procent.

Bedrijven bezinnen zich op behoefte aan kantoorruimte

De waarderingen die de economen van ABN AMRO bijhouden, zijn gebaseerd op taxaties. Kantoorvastgoed had in het derde kwartaal van dit jaar met de sterkste afwaardering te maken. "Nu steeds meer huurcontracten die tijdens de coronapandemie doorliepen ten einde lopen, bezinnen met name grote organisaties zich op huisvestingsvraagstukken voor de komende termijn. In het midden- en kleinbedrijf gaan werknemers weer volop naar kantoor. Bij grote bedrijven lijkt thuiswerken meer structureel, soms tot ongenoegen van werkgevers."

Omdat het lastig blijkt werknemers massaal weer naar kantoor te krijgen, zijn bedrijven meer bezig met de vraag hoe ze willen omgaan met het beschikbare kantooroppervlak.

Op de markt voor huurwoningen speelt dat de rentestijging de waarde van investeringen aantast. Daarnaast zien de economen van ABN AMRO toenemende onzekerheid over de nieuwe overheidsregulering rond huren in het middensegment. "Het ziet ernaar uit dat het puntenstelsel opgerekt wordt tot 187 punten, oftewel naar huren tot 1.000 euro per maand. Wel zijn er nog veel vraagtekens over de precieze uitwerking van deze maatregel."

De positieve ontwikkelingen bij logistiek/industrieel vastgoed hebben te maken met de toenemende behoefte bij bedrijven om structureel meer voorraden aan te houden. "Nu consumenten minder grote uitgaven doen, lopen de magazijnen over, met een groeiende behoefte aan extra opslagruimte op strategische posities tot gevolg", schrijven de economen van ABN AMRO. Daarbij speelt ook mee dat er een ernstig gebrek is aan nieuwe locaties voor logistiek vastgoed.

LEES OOK: Het gaat niet echt hard met ombouw kantoorpanden en winkels tot woningen: Amsterdam meest actief