Het lijkt erop dat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan wat betreft het aanpakken van de inflatie en de vrije val van de Turkse lira overstag is.

De nieuwe president van de Turkse centrale bank heeft de ruimte gekregen om de rente te verhogen tot boven het niveau van de inflatie.

De Turkse lira won donderdag aan kracht.

De Turkse centrale bank heeft de rente in het land fors verhoogd. Het belangrijkste rentetarief ging van 10,25 procent naar 15 procent.

Kort na de bekendmaking won de Turkse munt flink aan waarde. De lira was de afgelopen maanden sterk gedaald.

De rentestap betekende het eerste echte wapenfeit van de recent aangetreden bankgouverneur Naci Agbal. Op de financiële markten werd alom rekening gehouden met een verhoging van de rente. Dit omdat Agbal beloofde een transparant en ondersteunend beleid te voeren.

Dat Agbal de rente verhoogt, lijkt te suggereren dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan akkoord is met een andere aanpak om de lira te beschermen en de inflatie te beteugelen.

De huidige renteverhoging van de centrale bank van Turkije brengt het belangrijkste tarief van de centrale bank naar een niveau van 15 procent. Dat is hoger dan de Turkse inflatie, want die lag in oktober op 11,89 procent.

Doordat de rente van de centrale bank lange tijd onder het niveau van de inflatie bleef, erodeerde de waarde van de lira structureel. Hierdoor was het voor internationale beleggers niet interessant om vermogen in lira aan te houden, wat druk zette op de waarde van de munt tegenover andere valuta.

In de grafiek hieronder zie je hoeveel lira je per euro krijgt. De oplopende lijn sinds afgelopen december betekent dat er steeds meer lira's in een euro gingen: ofwel de euro werd sterker en de lira zwakker. Deze opmars van de euro (en verzwakking van de lira) is sinds begin deze maand gestuit.

Agbal kreeg een ingewikkelde financieringsstructuur van zijn voorganger Murat Uysal op zijn bord. Onder diens regime werden maatregelen aangekondigd om de waarde van de munt te stutten, maar Uysal koos er eerder voor om de rente onder het niveau van de inflatie te houden.

Volgens kenners was een sterk signaal van de nieuwe centralebankpresident noodzakelijk, zeker omdat het al langer onrustig is in Turkije. Behalve de problemen met de lira en de hoge inflatie heeft het land ook te kampen met slinkende reserves aan buitenlandse deviezen.

LEES OOK: De crash van de Turkse lira is een symbool van falend monetair beleid onder druk van Erdogan