• Truth Social heeft softwarecode gestolen en een softwarelicentieovereenkomst geschonden, beweert de organisatie Software Freedom Conservancy.
  • Het sociale netwerk van voormalig president Donald Trump heeft 30 dagen de tijd gekregen om zich aan de voorwaarden van overeenkomst te houden, aldus de non-profit organisatie.
  • Als Truth Social de licentieovereenkomst niet respecteert, kan het forum worden aangeklaagd of gedwongen worden om het hele platform opnieuw te bouwen.

Het nieuwe sociale netwerk Truth Social van voormalig president Donald Trump heeft 30 dagen de tijd gekregen om te stoppen met het schenden van een licentieovereenkomst voor vrije en open source-software.

Dit beweert de organisatie Software Freedom Conservancy, die dreigt met juridische stappen en het definitief opzeggen van de toegang tot het platform.

De Trump Media and Technology Group (TMTG) lijkt een licentieovereenkomst te hebben geschonden door de code van het gedecentraliseerde sociale netwerk Mastodon over te nemen en te weigeren zich aan de voorwaarden te houden, meldt The Verge. TMTG kondigde afgelopen week de lancering van Truth Social aan.

De Software Freedom Conservancy, een non-profit organisatie die vrije en open-source softwarelicenties handhaaft, zegt dat hoewel platforms het recht hebben om de code van Mastodon te hergebruiken, ze zich moeten houden aan de Affero General Public License (of AGPLv3).

Een voorwaarde van de APGLv3 is dat elke gebruiker de volledige broncode kan ontvangen voor de website die op die code is gebaseerd. “Dat is hoe de AGPLv3-licentie werkt – geen uitzonderingen – zelfs als je een vastgoedmagnaat, reality-tv ster of voormalig president van Amerika bent,” aldus de Software Freedom Conservancy.

Volgens website The Verge houdt Truth Social zich niet aan die licentie. Het schond deze door naar zijn diensten te verwijzen als “eigendom.” Ook verzuimt het te vermelden dat het de code ergens anders vandaan heeft gehaald, meldt Gizmodo.

TMGT probeerde ook om verwijzingen te verwijderen die de vermeende diefstal van de code van Mastodon duidelijk zouden maken, aldus The Verge.

De website meldt dat een “waarneming” van het Mastodon-logo werd gemeld als een bug en merkte op dat er visuele gelijkenissen en directe verwijzingen naar Mastodon waren in de onderliggende HTML van de site.

De Software Freedom Conservancy dringt erop aan dat TMTG alle gebruikers toegang biedt tot de broncode van Truth Social. Doet het dat niet, dan zouden de gebruiksrechten voor de Mastodon-software permanent worden beëindigd. Het zou het social mediabedrijf van Trump kunnen dwingen om het hele platform opnieuw op te bouwen, aldus The Verge.

Als de Trump Media en Technology Group geen gehoor geeft aan de oproep, kan de Software Freedom Conservancy een proces aanspannen wegens het schenden van de voorwaarden van de licentie.

Eugene Rochko, oprichter van het sociale netwerk Mastodon, vertelde Vice dat Truth Social “absoluut” gebaseerd lijkt te zijn op de code van zijn bedrijf. Rochko vertelde Talking Points Memo vervolgens dat hij van plan is om juridisch advies in te winnen over de situatie.

Cheryl Teh van Insider merkte op dat het nieuwe social media-platform van Trump opvallend veel lijkt op Twitter. Kort na de lancering hadden Twitter-gebruikers al een manier gevonden om nepaccounts van de voormalige president en vicepresident Mike Pence te maken op Truth Social.

LEES OOK: Trump is verbannen van Facebook en Twitter, maar experts zeggen dat hij ze niet meer nodig heeft om weer president te worden