Voormalig president Donald Trump blijft permanent verbannen van Twitter en tot ten minste januari 2023 mag hij ook niet op Facebook.

Politiek experts zeggen dat hij de platformen inmiddels niet meer nodig heeft om het Amerikaanse presidentschap te heroveren.

Er wordt nog steeds druk gespeculeerd over de vraag of Trump zich kandidaat gaat stellen voor de  presidentsverkiezingen van 2024.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump blijft verbannen van Twitter en Facebook. Deze socialemediaplatforms waren nuttig voor hem tijdens zijn presidentschap, maar hij zal ze waarschijnlijk niet kunnen gebruiken in de aanloop naar 2024, mocht hij weer een gooi doen naar het presidentschap.

Twitter heeft Trump permanent verbannen. Facebook heeft de voormalige president verbannen tot ten minste januari 2023.

Politiek experts zeggen tegen Insider dat hij Twitter en Facebook niet meer nodig heeft om te winnen in zo’n hypothetisch scenario.

Daar zijn een paar redenen voor: zowel fans als critici van Trump hebben in hoge mate al beslist hoe ze over hem denken. Als Trump grote groepen mensen via reguliere sociale media benadert, gaat dat weinig verschil meer maken in de opinie van veel kiezers.

Experts zijn het er ook over eens dat als Trump leunt op rechts georïenteerde media in de VS, hij zijn boodschap in voldoende mate kan overbrengen.

"Trump hoeft niet iets te tweeten of te plaatsen op Facebook om beide platformen toch effectief te gebruiken als middel om de discussie te sturen over welke belachelijke stupiditeit er nu weer uit zijn mond is gekomen", zegt Steve Schmidt, een Republikeinse strateeg en mede-oprichter van het anti-Trump Lincoln Project, tegen Insider.

Verbanning op sociale media speelt 'klachtencampagne' van Trump in de kaart

Trump had via Twitter en Facebook een directe lijn naar miljoenen mensen tijdens zijn presidentschap, maar Jesse Ferguson - een Democratische politiek analist en voormalig woordvoerder van oud-presidentskandidaat Hillary Clinton - zegt tegen Insider dat platformen als Twitter voor Trump meer over zelfversterking gingen dan dat ze onderdeel waren van zijn communicatiestrategie.

"Donald Trump tweet dingen omdat hij mensen nodig heeft die op like drukken en hem retweeten omdat het een bevestiging voor hem is", aldus Ferguson.

"Het enige dat Twitter en Facebook cruciaal voor hem zou maken, is als hij zijn opvattingen, die erg polariserend waren tijdens zijn presidentschap, zou willen veranderen", vertelt Chris Larimer, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Noord-Iowa, tegen Insider.

Maar de schorsingen door Twitter en Facebook zullen in ieder geval belangrijke gespreksonderwerpen blijven voor Trumps "klachtencampagne", aldus Schmidt van het anti-Trump Lincoln Project. Veel Amerikaanse conservatieven hebben de socialemediaplatformen ervan beschuldigd censuur uit te oefenen en een liberale agenda te dienen. Dat is een politieke marketingtactiek die effectief blijkt te zijn, vertelden experts eerder aan Insider.

Lees ook: Trumps nieuwe sociale mediaplatform TRUTH Social heeft een interface die erg veel lijkt op die van Twitter

Hoewel Trump is verbannen van Facebook en Twitter, betekent dit niet dat groepen die hem ondersteunen geen advertenties kunnen plaatsen op Facebook waarin hij wordt gepromoot als presidentskandidaat. Zo adverteerde de politieke groepering van de voormalige president, Team Trump, afgelopen juni gewoon op Facebook.

De ban van Facebook gaat over Trump als individu, niet als beweging. Facebook heeft niet meteen gereageerd op vragen over hoe het platform om zal gaan met dit grijze gebied.

En Schmidt verwacht ook dat het bedrijf waarschijnlijk geen advertenties van pro-Trump-groepen zal verbieden, aangezien de advertentie-inkomsten van Facebook aanzienlijke winst voor het bedrijf genereren.

"Facebook zal geen advertentieverbod hanteren voor politieke groepen die Trump steunen", zegt Schmidt. Daarnaast heeft Trump nog altijd de rechts georiënteerde media om zijn retoriek te verspreiden, voegt hij hieraan toe.

"Het ecosysteem van de rechtse media is enorm sterk ontwikkeld. Iedereen die denkt dat het top-down is, omdat het is begonnen met een Trump-tweet die zich vervolgens ging verspreiden, begrijpt niet hoe informatie zich voortbeweegt", aldus Schmidt.

Meer lezen over Donald Trump? Check deze artikelen: