• Het nieuwe sociale mediaplatform van voormalig president Donald Trump, dat in 2022 van start moet gaan, lijkt erg op Twitter.
  • De gelijkenissen van TRUTH Social met Twitter vallen vooral op de profielpagina. Daar lijken elementen zoals de profielfoto en bio op dezelfde manier te worden weergegeven als bij Twitter.
  • De app, die al in de App Store van Apple te bestellen is, wordt in november voor genodigden geopend.

Het nieuwe sociale mediaplatform TRUTH Social van voormalig president Donald Trump heeft een gebruikersinterface die sterk lijkt op die van Twitter. De lancering is naar verluidt gepland in 2022.

Potentiële gebruikers kunnen een voorproefje krijgen van hoe de app er mogelijk uit gaat zien via iPhone screenshots die bij de app in de Apple App Store staan. De TRUTH Social app lijkt functies te hebben waarmee mensen elkaar kunnen “volgen” en berichten kunnen reposten.

De interface van de app lijkt ook opvallend veel op die van Twitter, vooral wat de profielpagina betreft. Op de screenshots van TRUTH Social is de profielpagina voorzien van een cirkelvormige afbeelding tegen een omslagfoto. Daaronder staat een bio en het aantal volgers. Twitter heeft een soortgelijke layout op haar iPhone-app.

Volgens de beschrijving bij de app, bevat het functies zoals een “TRUTH Feed.” Hier krijgen mensen “de primeur op de laatste gedachten en activiteiten van de mensen, organisaties en nieuws-outlets die u interesseren”.

De app noemt ook als belangrijkste kenmerken zijn zoekfunctie. Het beschrijft de functie als volgt: "Zoek naar een persoon die je interessant vindt en volg deze gemakkelijk vanuit de zoeklijst of bekijk eerst hun profiel voordat je beslist."

TRUTH Social lijkt verschillende Twitter-achtige functies te hebben, waaronder een nieuwsfeed en de mogelijkheid om andere gebruikers te volgen. Afbeelding: Screengrab/App Store
TRUTH Social lijkt verschillende Twitter-achtige functies te hebben, waaronder een nieuwsfeed en de mogelijkheid om andere gebruikers te volgen. Afbeelding: Screengrab/App Store

Twitter reageerde niet tijdig op een verzoek om commentaar.

Op woensdag kondigde de voormalige president aan dat hij van plan is om TRUTH Social in het eerste kwartaal van 2022 te lanceren. De App Store-beschrijving van de app legt de "Big Tent"-manier van sociale mediagebruik uit. Dit bevordert volgens eigen zeggen ook de "inclusiviteit."

"Denk aan een gigantische outdoor evenemententent op de bruiloft van je beste vriend. Wie is daar? De combinatie van meerdere families uit de hele Verenigde Staten en de wereld," leest de beschrijving op TRUTH Social. "Oom Jim uit Atlanta is een trotse libertair. Tante Kellie uit Texas is een overtuigd conservatief. Je neef, John uit Californië, is een die-hard liberaal. En wat denk je? Ze zijn allemaal samen om een geweldige tijd te hebben en hun kijk op de wereld te delen."

In een persverklaring op Twitter zei Trump via zijn woordvoerster Liz Harrington dat hij TRUTH Social heeft opgericht "om op te staan tegen de tirannie van Big Tech".

De voormalige president is permanent verbannen van Twitter. Hij is ook verbannen van Facebook tot ten minste januari 2023.

Meer lezen over Donald Trump? Check deze artikelen: