• Gucci heeft zijn huurcontract verlengd in de Trump Tower, waar het modemerk de grootste commerciële huurder is.
  • Andere huurders van Trump-vastgoed, zoals Nike en de juwelier Tiffany’s, besloten hun contracten juist te beëindigen.
  • Ook de stad New York probeert van z’n contracten met Trump af te komen, wat voor zijn vastgoedbedrijf een flinke financiële klap betekent.

De laatste maanden van zijn presidentschap hebben Donald Trumps zakenimperium geen goed gedaan. Diverse zakenpartners hebben zich teruggetrokken uit samenwerkingen met de oud-president.

Zo besloten Deutsche Bank en Signature Bank, waarmee Trump jarenlang zakendeed, de banden te verbreken vanwege de bestorming op het Capitool door zijn supporters.

Maar luxe modemerk Gucci, al jarenlang de grootste commerciële huurder van Trump Tower in New York, lijkt geen gevolgen te verbinden aan de tumultueuze afsluiting van Trumps presidentschap.

Volgens The New York Times heronderhandelde Gucci in 2020 zijn huurcontract voor de winkel gevestigd in Trump Tower en verlengde de overeenkomst tot ver na 2026.

Andere bekende bedrijven die ruimte huurden van het vastgoedbedrijf van Trump in New York, zouden volgens de Amerikaanse krant hun huurcontracten tijdens zijn presidentschap hebben opgezegd. Een daarvan is Nike, dat z’n flagshipstore in 2018 verhuisde naar een locatie die niet in handen van de familie Trump is.

The Industrial and Commercial Bank of China beëindigde in 2019 zijn aanwezigheid in Trump Tower.

Juwelier Tiffany’s, die in 2018 tijdelijk de winkelruimte van Nike overnam, zou het lopende huurcontract willen laten aflopen, meldde Bloomberg onlangs.

Lees ook op Business Insider

Een verlengd huurcontract met geheimhoudingsclausule

De details van het nieuwe contract dat Gucci met The Trump Organization sloot zijn niet bekend, omdat het modemerk zou hebben gevraagd een geheimhoudingsverklaringen te ondertekenen met betrekking tot de voorwaarden van de huurovereenkomst. Dat vertelde een persoon die de huurovereenkomst heeft gezien aan The New York Times.

Gucci tekende in 2006 een huurcontract voor vijf etages in de Trump Tower met een looptijd van twintig jaar. Het luxemerk zou een huurverlaging hebben gekregen nadat het akkoord ging met een verlenging van het huurcontract tot na 2026.

Gucci huurt een ruimte van bijna 50.000 vierkante meter, wat neerkomt op ongeveer 20 procent van de totaal te huren ruimte in de toren. In 2012 betaalde het modemerk 18,7 miljoen dollar aan jaarlijkse huur. Daarmee was Gucci veruit de grootste huurder, goed voor bijna twee derde van de jaarlijkse huurinkomsten van het gebouw.

Trump ziet zijn vermogen langzaam verdampen

Niet alleen bekende merken willen van een associatie met Trump af, ook de stad New York wil na de rellen bij het Capitool alle zakelijke banden met The Trump Organization beëindigen.

Trump beheert voor de stad een golfbaan in stadsdeel de Bronx en twee schaatsbanen en een draaimolen in Central Park. 

De contracten met The Trump Organization zullen eind februari aflopen, wat Trump een verlies van 17 miljoen dollar aan jaarlijkse omzet zal opleveren. Dat is opnieuw een harde klap voor het bedrijf van de oud-president, die de waarde van alle Trump-gebouwen in Manhattan met meer dan 20 procent heeft zien kelderen sinds zijn aantreden.

Trump zelf zag afgelopen jaar zijn eigen vermogen ook flink dalen. Hij is tussen 2019 en 2020 ruim een half miljard armer geworden en nog ‘slechts’ 2,2 miljard euro waard. Hierdoor tuimelde de oud-president van nummer 262 naar 339 op de Forbes-lijst van rijkste Amerikanen. 

LEES OOK: Donald Trump verdiende $1,6 miljard tijdens zijn presidentschap, maar heeft het Witte Huis armer verlaten dan toen hij er introk