Travis Kalanick, medeoprichter en CEO van Uber, is afgetreden als de baas van het taxibedrijf.

“Ik houd ontzettend veel Uber en op dit moeilijke moment in mijn persoonlijke leven heb ik het verzoek van de investeerders geaccepteerd om af te treden. Op die manier kan Uber doorgaan met bouwen, in plaats van afgeleid te raken door weer een ander gevecht”, aldus Kalanick in een verklaring in handen van The New York Times.

Kalanick verloor zijn moeder vorige maand bij een bootongeluk, waarbij zijn vader gewond raakte.

De Uber-baas was al met tijdelijk verlof na een reeks van interne schandalen waar het bedrijf de afgelopen maanden mee te maken heeft gehad. De aandeelhouders verzetten zich behoorlijk tegen Kalanick, waardoor hij dus uiteindelijk moest aftreden, aldus The New York Times. Hij blijft in het bestuur van het bedrijf zitten.

Twee anonieme bronnen zeggen tegenover de krant dat Kalanicks vertrek volgde op een “urenlang drama” tussen Ubers belangrijkste investeerders, waarvan er vijf het directe vertrek van Kalanick eisten. Investeringsmaatschappij Benchmark was een van de sterkste oppositieleden. Bill Gurley, een partner binnen het bedrijf, zit ook in het bestuur van Uber.

Ubers interne problemen begonnen zich in het openbaar af te spelen nadat er op 19 februari een blog werd gepubliceerd door een oud-medewerker van het bedrijf, Susan Fowler. De blog, met de titel Reflecting on One Very, Very Strange Year at Uber deed uit de doeken wat er gebeurde toen een manager Fowler om seks vroeg.

Ubers HR-afdeling wimpelde haar klachten af, omdat de manager een hoogvlieger was binnen het bedrijf, aldus Fowler. Toen ze haar klachten door bleef zetten werden die genegeerd door de personeelsafdeling. Haar manager zou hebben gedreigd met ontslag in verband met de klachten.

Lees ook op Business Insider

Maar Fowlers blog was slechts het begin. Nog veel meer schandalen onthulden een vervelende bedrijfscultuur binnen Uber, evenals een aantal fouten van Uber-bestuurders. Uiteindelijk leidde een vier maanden durend onderzoek tot twintig ontslagen.

LEES OOK: De bizarre stortvloed aan schandalen die ‘s werelds grootste startup op z’n kop zet