CEO Travis Kalanick van Uber neemt verlof. Hij vertrekt tijdelijk, zonder aan te geven wanneer hij denkt terug te keren.

Het nieuws komt na maanden van schandalen voor de succesvolle startup. Daar komt nog bij dat Kalanick onverwacht zijn moeder verloor in een bootongeval eind mei, waarbij ook zijn vader gewond raakte.

Als Kalanick terugkeert, zal hij zijn verantwoordelijkheden deels weggeven aan anderen in het team dat Uber leidt. Een onafhankelijke voorzitter gaat het bestuur overnemen.

De andere rol voor mede-oprichter en CEO Kalanick is mede-ingegeven door het onderzoek van voormalig minister van Justitie Eric Holder. Uber huurde hem in om de bedrijfscultuur te onderzoeken en suggesties aan te dragen voor verbetering.

Holder stelt onder meer voor, schrijft Bloomberg, om een aparte bestuurscommissie in te stellen, de bedrijfsculturele waarden te herijken, alcohol op feestjes te limiteren en relaties tussen managers en hun lager geplaatste medewerkers te verbieden.

In een e-mail aan zijn personeel zei Kalanick: “Recente gebeurtenissen hebben voor mij bevestigd dat mensen belangrijker zijn dan werk en dat ik wat tijd vrij moet nemen om te rouwen, (…) te reflecteren, aan mezelf te werken om te focussen op de bouw van een bestuursteam van wereldklasse.”

Op zoek naar een COO

Op maandag vertrok Eric Michael, Kalanicks rechterhand, al bij Uber. Hij was dit jaar niet de eerste die wegging. Al maanden probeert Uber een Chief Operating Officer te vinden, een goede nummer twee die het bedrijf kan leiden van dag tot dag. Die positie is nog niet ingevuld, maar twee vrouwen treden wel toe tot de top van het bedrijf.

Lees ook op Business Insider

Bozoma Saint John komt over van Apple en wordt Chief Brand Officer, terwijl Harvard Business School-professor Frances Frei neemt de rol van senior vice-president Strategy and Leadership op zich.

“Het is mijn doel om van Uber een bedrijf van wereldklasse te maken, dat trots mag zijn op zichzelf, in plaats van beschaamd”, zei Frei tegen Recode.

Daarmee gaat de toekomst van Uber, een bedrijf dat 69 miljard dollar waard is, een compleet nieuw hoofdstuk in. Kalanick ziet het als een persoonlijke uitdaging: “Om van Uber 2.0 een succes te maken, is niets belangrijker dan dat ik tijd vrij maak om het bestuursteam op te bouwen. (…) Ik zal ook zelf moeten werken aan Travis 2.0, om de leider te zijn die dit bedrijf nodig heeft en die jullie verdienen.”