Voor Amerikaanse bedrijven die hun productie deels naar China hebben verplaatst en onderdelen verschepen tussen China en de VS doet de handelsoorlog tussen de twee landen extra pijn. Hogere invoerheffingen komen dubbel hard aan.

Dat heeft Apple-topman Tim Cook duidelijk proberen te maken aan de Amerikaanse president Donald Trump.

Cook heeft Trump uitgelegd dat de concurrentiepositie van Apple door de Amerikaanse importheffingen op Chinese producten wordt aangetast. Grote tegenstrever Samsung heeft daar geen last van.

De Amerikaanse president liet weten dat de Apple-topman een beklijvend pleidooi had gehouden. “Ik denk erover na.”

iPhone duurder door handelsoorlog

Apple laat vrijwel al zijn producten als iPhones, iPads en Mac-computers in China maken. Die gelden daardoor als Chinese goederen waar een heffing over moet worden betaald. Samsung produceert veel in thuisland Zuid-Korea, dat vorig jaar juist een vrijhandelsakkoord sloot met de Verenigde Staten.

Trump kondigde onlangs aan extra importheffingen op Chinese producten in te stellen per 1 september. Voor onder meer laptops en mobiele telefoons stelde hij de nieuwe heffingen later uit naar half december. Over Apple-producten als de AirPods-oordopjes, smartwatches en HomePod-speaker wordt wel vanaf 1 september de extra invoerbelasting geheven.

Door de wederzijdse importheffingen tussen China en de VS worden onderdelen van de iPhone bij tussentijdse verscheping in het productieproces zwaarder belast. Dit heeft uiteindelijk een kostenverhogend effect voor de iPhone. Dat zullen uiteindelijk ook Nederlandse iPhone-kopers merken, zo schetsten economen van Rabobank afgelopen week.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Dit merken we in Nederland van de handelsoorlog: sommige bedrijven profiteren en de iPhone wordt duurder