Wie binnenkort op vakantie gaat, komt wellicht in een gebied met teken. Goede voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het meebrengen van een tekenpen, is dan geen overbodige luxe

Als je een teek niet op de juiste manier verwijdert, riskeer je dat de maaginhoud in je lichaam wordt uitgebraakt, aldus Jennifer Quante, een Amerikaanse verpleegster die gezondheidsvideo’s maakt, in een recente TikTok-filmpje. Dit kan volgens de Harvard Medical School het risico op infectie verhogen.

Een teek verwijderen

Foto: CDC

De juiste manier om een teek te verwijderen is door een pincet met een fijne punt te gebruiken om de teek zo dicht mogelijk bij het huidoppervlak vast te pakken, adviseert de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC. Trek de teek vervolgens rustig naar boven zonder te draaien, want daardoor kan de bek van de teek afbreken en in je huid achterblijven.

Als je de teek hebt verwijderd, was dan de beetplek en je handen grondig met alcohol of water en zeep. Het is ongevaarlijk als je een pincet hebt gebruikt en een deel van de teek achterblijft. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter, aldus het RIVM.

Lukt het helemaal niet om de teek weg te halen, bel dan de huisarts.

Een levende teek kun je in alcohol leggen, door het toilet spoelen, in een zak of vuilcontainer doen of in tape wikkelen. Laat je altijd onderzoeken als je uitslag of koorts krijgt in de weken na een tekenbeet.

"Verwijder hem nooit met je handen. Je moet hem laten zitten tot je een pincet hebt," zei Quante.

Quante zei dat klassieke manieren, zoals het verbranden van de teek met een vlam of proberen hem te verstikken met vaseline, allemaal riskant zijn.

Teken kunnen ziektes verspreiden, waaronder Lyme

Niet alle teken dragen ziektes bij zich, maar in sommige gevallen kunnen teken Lyme en zeldzamere aandoeningen zoals de Powassan-ziekte en de Heartland-ziekte veroorzaken. Quante raadt aan om de teek nadat je hem hebt verwijderd, in een hersluitbaar zakje te doen en hem op te sturen, om te laten testen of hij geïnfecteerd is.

Insider meldde eerder dat het aantal besmettingen met Lyme in de VS en Europa de afgelopen maanden explosief is gestegen, waardoor deze zomer wel eens het ergste seizoen ooit zou kunnen worden qua besmettingen, omdat de territoria van teken zich uitbreiden als gevolg van de klimaatverandering.

In Nederland is ongeveer 20 procent van de teken besmet met Borrelia, de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken, meldt Tekenradar.nl waar tekenbeten gemeld kunnen worden. Jaarlijks telt Nederland ongeveer 1,5 miljoen tekenbeten.

De ziekte van Lyme, een door teken overgebrachte aandoening die wordt verspreid door de zwartepoot-teek, wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd borrelia burgdorferi. Hoewel de ziekte meestal goed te behandelen is met antibiotica, kan de infectie slopende symptomen veroorzaken, zoals Lyme-artritis en vermoeidheid, zeker als de besmetting niet op tijd behandeld wordt.

Vroege symptomen zijn meestal koorts, spierpijn, gewrichtszwelling of -pijn, hoofdpijn, gezwollen lymfeklieren en soms een rode uitslag, bekend als erythema migrans.

LEES OOK: Deze ecoloog behoort tot de kleine groep mensen met immuniteit voor tekenbeten – dat biedt mogelijk kansen voor een vaccin.