• Analisten van financieel adviesbureau Bernstein denken nog steeds dat de bitcoin kan doorstijgen naar 150.000 dollar in 2025.
  • Ze wijzen onder meer op de aanhoudende interesse van beleggers die via ETF-fondsen de koersontwikkeling van de bitcoin volgen.
  • Daarnaast rekenen ze op positieve effecten van de beperking van het aanbod van nieuwe bitcoins.
  • Lees ook: Bitcoin zakt onder de $60.000: verkoopgolfje dreigt

De bitcoin begint zijn draai weer te vinden en ligt op koers om volgend jaar de 150.000 dollar te bereiken, zo stellen analisten van financieel adviesbureau Bernstein in een nieuw rapport. Woensdag noteerde de belangrijkste cryptomunt weer op 62.000 dollar.

Analist Gautam Chhugani roept al maanden dat de belangrijkste cryptomunt naar 150.000 dollar zal klimmen en stelt dat de recente terugval van de bitcoin tot 57.000 dollar slechts een tussentijds dipje is.

“Beleggers vragen of er iets is veranderd aan onze prognose voor het koersdoel van de bitcoin. Daar zijn we alleen maar meer van overtuigd”, schrijven Chhugani en diens collega Mahika Sapra in het rapport.

Een stijging van de bitcoin naar 150.000 dollar komt neer op een toename van bijna 140 procent ten opzichte van de huidige niveaus.

Chhugani noemt een aantal redenen voor zijn optimistische kijk op de bitcoin. Ten eerste heeft de instroom van geld in bitcoin-ETF's zich voortgezet en die is nu al goed voor de helft van de geldvolumes die Bernstein verwachtte voor heel 2024 - ondanks dat ze nog geen vier maanden bestaan. Het gaat hierbij om nieuwe beleggingsfondsen in de VS die blootstelling bieden aan de bitcoin.

“De lancering van de bitcoin-ETF's was de meest succesvolle ETF-lancering ooit en we verwachten een aanhoudende door ETF's gedreven vraag voor de rest van het jaar, op basis van een groeiende interesse van vermogensbeheerders, pensioenfondsen en vermogende particulieren. In totaal kan er in 2024 en 2025 zo'n 70 miljard dollar aan nieuwe instroom komen”, schrijven de analisten. Sinds begin dit jaar is er ongeveer 12 miljard dollar bij ETF-fondsen voor de bitcoin ingelegd.

Afgelopen week maakten sommige beleggers zich zorgen dat de instroom van geld voor bitcoinfondsen stagneerde, toen de ETF-fondsen acht dagen te kampen hadden met verliezen. Hier kwam echter snel een einde aan.

Een tweede reden waarom de analisten van Bernstein optimistisch zijn over de kansen voor de bitcoin ligt bij regulering in de VS van met meer duidelijkheid over de boekhoudkundige regels. Dat kan bedrijven stimuleren om meer bitcoins op de balans aan te houden.

Ten derde is er de halvering van de vergoeding voor partijen die transacties goedkeuring op het digitale logboek van de bitcoin. Die vergoeding wordt verstrekt in de vorm van nieuwe bitcoins. Door de technische aanpassing van afgelopen april, komen er minder nieuwe bitcoins in omloop bij het goedkeuren van transacties, wat een rem zet op de groei van het aanbod van bitcoins.

De vierjaarlijkse 'halving' heeft vooralsnog echter nog niet geleid tot grote veranderingen bij de manier waarop de zogenoemde miners werken. De kosten voor miners zijn nog niet heel sterk gestegen en dat is volgens de analisten van Bernstein vooralsnog gunstig voor de koersontwikkeling van de bitcoin.

LEES OOK: Een cryptohandelaar raakte bijna $70 miljoen kwijt door scam met een nepadres waar hij bitcoins naartoe stuurde.