Als je regelmatig sport, weet je dat het sommige dagen moeizamer gaat dan andere. Je bent uitgeput en ongemotiveerd en voelt je zwakker en minder fit dan normaal.

Steeds meer mensen nemen energiesupplementen voorafgaand aan trainingen (‘pre-workout’) om die gevoelens te onderdrukken. Volgens onderzoeksbureau Skyquest groeit de wereldwijde markt voor ‘pre-workout supplementen’ van ruim 3 miljard dollar in 2021 naar bijna 27 miljard dollar in 2030.

Maar jezelf een kunstmatige energieboost geven is lang niet altijd het juiste antwoord. Dat zeggen drie personal trainers tegen Business Insider.

Luke Worthington, die veel beroemdheden traint, heeft geleerd dat het soms beter is rustig aan te doen dan zijn lichaam vol te pompen met energiesupplementen. Voor voormalig bodybuildster Hayley Madigan was het de inzinking als het supplement was uitgewerkt die haar deed realiseren ermee te stoppen. En voor coach en bodybuilder Cliff Wilson ging het om het terugdringen van de hoeveelheid cafeïne.

Energiesupplementen bevatten cafeïne

Energiesupplementen komen meestal in de vorm van een poeder dat moet worden opgelost in water, of pillen en drankjes.

Ze zijn gemaakt om beter te presteren tijdens het sporten en bevatten meestal cafeïne, beta-alanine (een niet noodzakelijk aminozuur dat spiervermoeidheid tegengaat), BCAA's (aminozuren die de afbraak van eiwitten in de spieren beperken) en vitamine B (dat ook een energieboost geeft).

"Er is veel wetenschappelijk bewijs voor de prestatiebevorderende werking van cafeïne, dus de supplementen 'werken' in de zin dat je meer kan doen tijdens een workout dan als je ze niet neemt", zegt de in Londen gevestigde Worthington.

Door energiesupplementen luister je slechter naar je lichaam

Maar vermoeidheid is misschien juist een signaal dat je naar je lichaam moet luisteren.

Toen Worthington jonger was dwong hij zichzelf altijd tot zo hard mogelijk trainen, maar nu weet hij dat duurzaam trainen belangrijker is. Dit helpt blessures te voorkomen en gezond te blijven.

"Nu pomp ik me niet meer op voor een bepaalde workout, maar train ik op een lagere intensiteit en richt ik me meer op techniek en vaardigheden in plaats van naar cafeïne te grijpen", zegt Worthington.

De in Chicago gevestigde Wilson is het daarmee eens. "Je kan 'overtraind' raken zonder dat je het doorhebt", zegt hij tegen Business Insider. "Als mensen te hard getraind hebben, voelen ze zich de volgende ochtend vaak slecht. Ze nemen een energiesupplement, voelen zich in één klap geweldig en gaan opnieuw keihard trainen. Dat onderdrukt de natuurlijke signalen van je lichaam."

Na een energiepiek, volgt een inzinking

De in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Madigan traint 's ochtends als ze van nature alerter is. Ze neemt een kop koffie in plaats van energiesupplementen.

De hoeveelheid cafeïne in supplementen varieert, maar bedraagt gemiddeld zo'n 300 milligram, terwijl er in een kop cappuccino zo'n 66 milligram zit.

"Ik merkte dat ik een inzinking kreeg als het energiesupplement was uitgewerkt en ik me dan nog vermoeider voelde", legt ze uit.

Bij sommige mensen kan te veel cafeïne leiden tot onder meer angstgevoelens, hoofdpijn of hartkloppingen, volgens het Voedingscentrum.

LEES OOK: Dit zijn tekenen dat je een effectieve workout hebt gedaan, ook als je niet hebt gezweet of geen spierpijn voelt