Hou je van sneakers? Dan kun je nu je hart op halen. Als je het geld ervoor hebt tenminste.

Want voor het eerst in zijn geschiedenis houdt veilinghuis Sotheby’s een zeldzame sneakerveiling, waarbij gewilde schoenen van atleten, musici en uit films onder de hamer gaan. Maar nogmaals: diepe zakken zijn gewenst, de meeste paren hebben een startbod van tienduizenden dollars.

De veiling kwam tot stand in samenwerking met Stadium Goods, een sneakerverkoper wiens collectie van zeldzame en dure schoenen beroemd is.

Onder de te veilen objecten bevinden zich iconische items als de zelfstrikkende Nike-sneakers van Marty McFly uit ‘Back to the Future’ en een versleten paar uit 1972 dat nog door Nike’s mede-oprichter Bill Bowerman is ontworpen.

Het online bieden op de sneakers sluit op 23 juli. Kijk hier voor de populairste schoenen die geveild worden:


Deze schoenen met zelfstrikkende veters zijn geïnspireerd op het paar dat Marty McFly droeg in de film 'Back To the Future Part II' uit 1989.

Bron: Sotheby's

Nike bracht deze Mag-sneakers uit op 21 oktober 2015, de dag dat Marty McFly in 'Back to the Future Part II' in de toekomst belandde. Van dit model met zelfstrikkende veters zijn er maar 89 paar gemaakt.

Bieden op de Nike Mags kan vanaf 40.000 dollar, omgerekend ruim 35.000 euro. Het futuristische schoeisel brengt naar verwachting tussen de 50.000 en 70.000 dollar op.


Van dit Nike Air-model bestaan slechts vijf paar.

Bron: Sotheby's

Deze sneakers werden in 2017 speciaal vervaardigd ter ere van de pensionering van tophonkballer Derek Jeter van de New York Yankees. Het bieden begint bij 30.000 dollar. Sotheby's schat dat het stuk afgehamerd wordt voor een bedrag tussen de 40.000 en 60.000 dollar.


De allerduurste sneaker die onder de hamer komt, is de zogenoemde 'Moon Shoe' van Nike.

Bron: Sotheby's

De eerste grote innovatie van Nike's mede-oprichter Bill Bowerman was de hardloopschoen met 'wafelzool' die geïnspireerd was op het wafelijzer van zijn vrouw. In 1972 liepen de eerste atleten ermee rond. De schoenen lieten een kenmerkende afdruk achter op de sintelbaan, net als de astronauten die drie jaar eerder voor het eerst op de maan liepen. De sneakers kregen daarom al snel de bijnaam 'moon shoes'.

Van deze schoenen zijn destijds slechts twaalf paar gemaakt, waarvan er nu nog maar enkele over zijn. Het bieden begint bij 80.000 dollar. Dit paar zal naar schatting 160.000 dollar opbrengen.


Dit paarse exemplaar van suede is ontworpen samen met de Amerikaanse rapper Travis Scott.

Bron: Sotheby's

Deze zeldzame Air Jordans zijn te krijgen in vier verschillende kleuren. De vanafprijs is 35.000 dollar.


Deze zeldzame Adidas-sneakers zijn het resultaat van een samenwerking tussen rapper Pharrell Williams en Chanel en werden in een Parijse pop-upwinkel verkocht. Uiteraard in zeer gelimiteerde oplage.

Bron: Sotheby's

Om dit paar te bemachtigen, moet je een bod doen van minimaal 7.500 dollar. Maar ze zullen waarschijnlijk voor meer dan 10.000 dollar van de hand gaan.


Ook dit Adidas-paar vloeide voort uit de samenwerking tussen Pharrell Williams en Chanel.

Bron: Sotheby's

Dit unieke paar, waarbij het woord 'Chanel' vervangen is door 'Karl', was aanvankelijk een cadeau voor mode-ontwerper Karl Lagerfeld en is waarschijnlijk enig in zijn soort. Uiteraard gaat dit paar heel wat opbrengen. Misschien wel 50.000 dollar of meer.


Deze sneakers uit Kanye West's Yeezy-collectie zijn een van de meest besproken veilingobjecten.

Bron: Sotheby's

Het ontwerp kreeg de naam 'Oreo' omdat het lijkt op het beroemde koekje. De schoen kwam in 2016 op de markt in een kleine oplage. Ze gaan van de hand voor een bedrag tussen de 13.000 en 18.000 dollar. Er zijn vijftien paar te verdelen.


Een van de meest felbegeerde objecten uit de samenwerking tussen Kanye West en Nike is de Nike Air Yeezy 2 NRG Pure Platinum.

Bron: Sotheby's

Uiteraard werd deze editie in een beperkte oplage op de markt gebracht. Beroemd omdat het de laatste Air Yeezy-sneaker is. Sotheby's veilt het als deel van een kavel met drie andere Nike Air Yeezy-sneakers. De geschatte opbrengst ligt op 22.000 dollar.

Lees meer: