Olcay Gulsen had een reputatie opgebouwd als succesvol mode-ondernemer, maar na het faillissement van haar bedrijf SuperTrash is dat beeld ineens veranderd.

Het leven van de mode-ondernemer ging niet altijd over rozen. De geboren Waalwijkse van Koerdisch-Armeense, Turkse ouders had naar eigen zeggen een ‘kutjeugd’: vader was verslaafd, schizofreen en gewelddadig.

Het heeft haar naar eigen zeggen ‘bewijsdrang’ gegeven. “Je moet sneller met oplossingen komen, ook buiten de gebaande wegen”, zei Gulsen vorig jaar tegen het magazine Zus.

Volgens Gulsen hebben álle succesvolle ondernemers ter wereld een problematische jeugd gehad. “Je zou bijna zeggen: als je niet geleden hebt, word je niet succesvol.”

Haar modebedrijf SuperTrash heeft in maart 2018 faillissement aangevraagd en gaat een doorstart maken zonder haar. Zelf schittert Gulsen in september 2018 weer op tv in de serie ‘Beter laat dan nooit’, waarin ze met vier voormalige tv-sterren op reis gaat naar Azië.

Lees hieronder hoe ondernemer Olcay Gulsen meer dan eens blufte – in haar mode-carrière en op tv:


Nog vóór haar dertigste krijgt Olcay Gulsen in 2009 het modelabel SuperTrash volledig in handen. Op dat moment is ze leidinggevende van de Europese en Aziatische tak van het Amerikaanse bedrijf. Als oprichter Ava Riley met haar bedrijf wil stoppen, neemt Gulsen het label over. Althans, dat is wat ze jarenlang beweert…

2010-01-29 22:01:35 AMSTERDAM - Olcay Gulsen van het modemerk Supertrash neemt vrijdag hat applaus in ontvangst na de show van haar collectie The Revival of Cleopatra op de Amsterdam International Fashion Week. De Nederlandse Gulsen is eigenaar van het modemerk dat sinds 2001 verkrijgbaar is in Europa, wereldwijd heeft het merk 700 verkooppunten. ANP CYNTHIA BOLL


Op internet is namelijk niets te vinden over Riley en de website Supertrash.us ging pas in 2010 in de lucht. Toen Quote vroeg om foto’s van de collecties van voor 2009, bleef het stil. Volgens het magazine claimde Gulsen eerder niet te zijn gegroeid met geleend geld, maar wel degelijk financiering van ABN Amro te hebben.

2010-01-29 21:55:01 AMSTERDAM - Een model tijdens de show The Revival of Cleopatra van Supertrash vrijdag op de Amsterdam International Fashion Week in de Westergasfabriek in Amsterdam. De Nederlandse Olcay Gulsen is eigenaar van het modemerk dat sinds 2001 verkrijgbaar is in Europa, wereldwijd heeft het merk 700 verkooppunten. ANP CYNTHIA BOLL


Op de vraag of ze het verhaal over de oprichting verzonnen heeft om het beter in de markt te zetten, zegt Olcay Gulsen in Playboy: “Die verwarring is toch alleen maar leuk? Alles is een verhaal. En als er geen verhaal is dan moet je maar een verhaal maken. Ik heb veel gebluft, ik heb een beetje gelogen, ik heb interessant gedaan, ik heb mezelf beter voorgedaan dan ik was – het hoort er allemaal bij. En ik zou het morgen weer doen. Dat is onderdeel van de strategie. Je moet je best doen om een beetje op te vallen.”

2011-09-12 17:25:33 AMSTERDAM - Ontwerpster Joline Jolink (L) en mode-onderneemster Olcay Gulsen (R ) debatteren over hun werk tijdens de uitreiking van de Marie Claire Starters Award. Op de achtergrond tonen modellen kleding van Supertrash en Jolink. ANP KIPPA ADE JOHNSON


Hoe dan ook: het merk wordt al snel een succes en Olcay Gulsen wint in 2010 de ‘Marie Claire Prix de La Mode’ voor de beste mode-ondernemer en de Amsterdam Business Award.

2010-11-11 00:00:00 AMSTERDAM - Olcay Gulsen (M), winnares van de Marie Claire Prix de la Mode in de categorie Best Entrepeneur, poseert donderdag in het Concertgebouw in Amsterdam met presentatrice Eva Jinek (R) en Henk Scheenstra (L) van Sanoma Uitgeverij . ANP KIPPA ADE JOHNSON


SuperTrash ís Olcay, en Olcay is het merk. Hierdoor komt ze steeds meer in de publiciteit te staan.

2010-11-11 21:08:32 AMSTERDAM - Edgar Davids en Olcay Gulsen, winnares van de prijs Best Fashion Entrepreneur, donderdag tijdens de prestigieuze Marie Claire Prix de la Mode awards in het Concertgebouw in Amsterdam. ANP KIPPA ADE JOHNSON


In het boek Wat is rijkdom? zegt ze: “Ik zie mijn bedrijf als een levenslange gevangenisstraf. Je kunt het niet wegdoen. Ik identificeer me met het bedrijf, ik kan niet zeggen dat ik beter ben dan mijn bedrijf of andersom.”

2011-06-06 15:08:43 AMSTERDAM - Portret van Olcay Gulsen. Olcay Gulsen is een Nederlands modeontwerpster en eigenaar van het kledingmerk Supertrash. ANP KIPPA EVERT ELZINGA


Het snelle succes liet Gulsen niet koud, ze wilde het aan iedereen laten zien. “Ik kocht mooie klokken, dure auto’s, het was echt te cheesy voor woorden”, zo vertelt ze aan Playboy. “Als ik daarop terugkijk, vind ik dat echt een irritante houding van mezelf. Het is ook een beetje een dommige manier om indruk te maken.”

#Amalficoast #Italy #LeSirenuse ❤️❤️👯👍

Een bericht gedeeld door Olcay Gulsen (@superolcay) op


Ze weet het merk uit te bouwen tot vier labels: SuperTrash, ST.Studio, Olcay Gulsen en Kemist.


Ondertussen is Olcay Gulsen als lifestyledeskundige te zien in RTL Boulevard, is ze jurylid in een tv-programma van TLC en presenteert ze het BNN-programma Werk aan de winkel.

olcay-gulsen-rtl

Bron: Wikipedia


“Ik weet nog wel dat Britney Spears mijn kleding droeg, dat vond ik wel heel gaaf toen. Nu vind ik het juist leuk als ik over straat loop en ik zie een normale vrouw in een van onze ontwerpen. Daar word ik dan juist blij van”, vertelt ze vorig jaar aan Zus.


Ondanks het succes, heeft ze tussen 2014 en 2016 last van een burn-out. Al zou ze dat nooit tegen zichzelf toegeven. Naar eigen zeggen was het twee jaar lang een groot jankfestijn en was ze te trots om hulp te zoeken. Dat ze de gevierde vrouw was, matchte totaal niet met hoe ze zich voelde. Olcay Gulsen was klaar met de mode-industrie en de televisiewereld.

Bron: Playboy


Na twee jaar in de luwte, trekt ze zich terug uit de directie van SuperTrash en begint ze in 2016 met een nieuw label: ST.studio, wat zich richt op iets oudere, vermogende vrouwen. Het merk blijkt verliesgevend, maar Olcay Gulsen wil er absoluut niet mee stoppen.

Bron: Quote


In 2016 meldt Quote voor het eerst dat het modebedrijf in financiële problemen is gekomen. In diezelfde periode richtte Olcay Gulsen een vennootschap op met de naam ‘Newahead’ voor de opbrengsten van tv- en overige werkzaamheden.


Dat beaamt Gulsen begin 2017: het bedrijf heeft een kapitaalinjectie van een paar miljoen gekregen. Naar eigen zeggen zou het puur om een fundingprobleem gaan. “SuperTrash als geheel draait miljoenen aan omzet, en behaalt een winstpercentage van 12 procent”, aldus de zakenvrouw.


Hoeveel ze op dit moment verdient, weet ze naar eigen zeggen niet. Ze kan er nog net van leven, vertelt ze Playboy. Lachend: “Nog net.” Dat was niet altijd zo, ze groeide op in een arm gezin. “In alle opzichten voelde ik me afwijkend.”


In het magazine vertelt ze ook dat ze geen koophuis heeft omdat ze ‘een soort bindingsangst’ heeft. En dus woont ze in een huurhuis van 4.500 euro per maand.


In februari 2018 laat ze weten na twaalf jaar te stoppen als CEO van haar eigen modemerk. Het label kampt na grote verliezen met een negatief eigen vermogen van 2 miljoen euro.


Olcay Gulsen laat aan RTL Boulevard weten dat de projecten voor televisie te veel tijd van haar vragen om ze nog te combineren met haar werk als CEO.


De laatste jaarcijfers van SuperTrash kleuren diep rood. Het retailimperium draaide in 2016 een verlies van ruim 3 miljoen euro en kampt met een negatief eigen vermogen van maar liefst 2 miljoen euro, aldus Quote.


Het vertrek komt op een opmerkelijk moment. Al twee maanden lang is Gulsen te zien in Wie is de Mol.

#Molgang @lustellie @diederikjekel #rtlboulevard #widm

Een bericht gedeeld door Olcay Gulsen (@superolcay) op


Het zou de ideale springplank kunnen zijn voor een tv-carrière, zo schrijft ook Quote. Deelname aan het programma deed eerdere ‘mollen’ goed, denk aan Kees Tol en Margriet van der Linden.

Chatting with @heidiklum for @rtlboulevard 😍 #heididollars #esmarabyheidiklum

Een bericht gedeeld door Olcay Gulsen (@superolcay) op


Dinsdag 20 maart vertelt Olcay Gulsen in RTL Boulevard dat het modemerk faillissement heeft aangevraagd. Voor de oprichtster kwam het nieuws onverwacht: “Heel pijnlijk, want het is mijn levenswerk. Ik wist dat het slecht ging en niet goed genoeg. Alleen ik hoopte dat we het dieptepunt achter ons konden laten en weer konden beginnen met opbouwen.”


Gulsen steekt de hand in eigen boezem. “Ik ben niet de beste continuïteitsmanager gebleken. Ik ben een enthousiaste ondernemer, goed in creatief denken en eigenzinnig om een bedrijf op te bouwen. Ik ben iemand die graag veel ballen in de lucht houdt en nu ben ik duidelijk tekort geschoten. Ik heb niet adequaat genoeg gereageerd.”


Olcay Gulsen heeft nog gesproken over een doorstart met de curator. Die komt er, maar zonder de oprichtster zelf. Zo raakt Olcay Gulsen de merknaam Olcay Gulsen kwijt. SuperTrash keert eind 2018 terug, belooft de website van het kledingmerk.


Olcay Gulsen timmert ondertussen verder aan de weg als presentatrice. In september 2018 presenteert ze de RTL-serie Beter laat dan nooit, waarin ze met vier voormalige tv-sterren op reis is in Azië: Willibrord Frequin, Barry Stevens, Gerard Cox en Peter Faber.

Olcay Gulsen


LEES OOK: Demy de Zeeuw was voetballer, nu is hij razend succesvol met zijn kledingbedrijf BALR. dat €10 miljoen per jaar omzet