IKEA Nederland bestaat 75 jaar en dat is reden voor een feestje.

Het Zweedse woonwarenhuis verkoopt vanaf donderdag T-shirts en truien, met teksten als ‘Billy is my homeboy’ en ‘Ik wil niet opgehaald worden uit Småland’.

Ook kun je een T-shirt met de beruchte IKEA-inbussleutel kopen en heeft de winkelketen truien met afbeeldingen van softijsjes en worstenbroodjes erop gemaakt.

De shirts koop je voor een tientje en de truien kosten twintig euro. Je kunt ze helaas niet op internet bestellen, je zult naar de fysieke vestiging van de IKEA in Amsterdam, Amersfoort, Barendrecht, Eindhoven, Heerlen of Utrecht moeten.

IKEA zelf verwacht dat het niet lang duurt voordat alle shirts en truien zijn uitverkocht. “Die zijn morgen weg”, zegt een woordvoerder tegen het AD. “Als de vraag echt gigantisch is, zien we weer verder. Wel komen er nog winacties op sociale media.”

(Swipe naar rechts om meer afbeeldingen te zien.)

IKEA is niet de eerste winkelketen die met een eigen kledinglijn komt. Het rookworst-shirt van de HEMA is al jaren een hit.

Ook snackbar FEBO lanceerde vorig jaar een lijn. Bij de FEBO-vestigingen kon je rode slippers kopen, met op het rechterexemplaar de letters 'FE' en op de linkerslipper 'BO'. Ook waren er een shirt en broek te koop, die leken op een voetbaltenue.

En ook McDonald's verkocht eerder al onesies, truien en kussenslopen.

LEES OOK: Mark Rutte heeft vrijwel altijd dezelfde outfit aan – daar is wel een reden voor te bedenken