Zowel voor singles als stellen met een modaal inkomen wordt het steeds moeilijk om een betaalbare woning te vinden, blijkt uit een donderdag gepubliceerde analyse van financieel intermediair De Hypotheker.

Vooral voor alleenstaanden met een modaal jaarinkomen, dat op 38.000 euro bruto is vastgesteld voor 2022, is de kans dat zij een huis kunnen kopen vrijwel nihil. Dit komt mede door de gestegen hypotheekrente die er voor zorgt dat ze nog minder kunnen lenen dan vorig jaar.

In 2021 was nog 3,3 procent van het huizenaanbod bereikbaar voor deze groep, inmiddels is dit gedaald tot slecht 1 procent. Het aanbod van betaalbare woningen voor deze groep is daarmee met 70 procent gedaald in één jaar tijd.

Hoewel tweeverdieners met een modaal inkomen meer mogelijkheden hebben, loopt ook voor hen het aanbod terug. Gemiddeld genomen valt slechts 20 procent van de te koop staande woningen vallen binnen hun budget, vorig jaar was dit nog 36 procent.

Lagere hypotheek voor modaal inkomen door hoge rente

Het modale inkomen is door het Centraal Plan Bureau (CPB) vastgesteld op 38.000 euro voor dit jaar. Met dit salaris kun je als single, bij een hypotheekrente van 3,6 procent, een hypotheek krijgen van ongeveer 171.000 euro. Dit is minder dan vorig jaar, toen alleenstaanden met een modaal inkomen nog 188.000 euro konden lenen.

Voor een modaal inkomen voor tweeverdieners is er in de analyse van De Hypotheker uitgegaan van 65.000 euro (38.000 euro + 27.000 euro). Hiermee is het mogelijk een hypotheek van zo’n 304.000 euro af te sluiten. Ook dit is een sterke daling in vergelijking met vorig jaar, toen tweeverdieners met een modaal inkomen nog 344.000 euro konden lenen.

Dit verschil heeft vooral te maken met de gestegen hypotheekrente. Zo is de 10-jaars rente met NHG-verzekering in één jaar gestegen van 1,02 procent naar gemiddeld 3,6 procent.

"Door de hogere hypotheekrente kunnen single starters 9 procent en tweeverdieners 12 procent minder lenen dan een jaar geleden. Hoewel de stijging van de hypotheekrente nu aan het afvlakken is, verwachten we dat de kwetsbare positie van werkenden met een modaal inkomen op de huizenmarkt op korte termijn niet zal veranderen, mede door de stijgende huizenprijzen", zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. "Het wordt daarom vrijwel overal in Nederland steeds moeilijker een betaalbare woning te vinden."

Meeste aanbod in Limburg en Groningen

Zowel voor modaal verdienende singles als koppels is het aanbod in de provincies Groningen en Limburg het grootst. Singles hebben de meeste kans om een betaalbaar huis te vinden in Limburg (6 procent), Groningen (5 procent) en Zeeland (4 procent) en modale tweeverdieners in Groningen (45 procent), Limburg (37 procent) en Friesland (36 procent).

Bron: De Hypotheker
Bron: De Hypotheker

Friesland is voor singles juist een van de meest uitzichtloze plekken, net als in Noord-Brabant en Utrecht is de kans op het vinden van een betaalbare woning daar slechts 0,1 procent.

Voor stellen zijn Utrecht (10 procent), Noord-Holland (13 procent) en Noord-Brabant (14 procent) de lastigste provincies om een huis te scoren.

Bron: De Hypotheker
Bron: De Hypotheker

Grote steden liggen buiten bereik

Als je als alleenstaande graag in een grote stad een huis wil kopen, wordt dat een zeer grote uitdaging. In Amsterdam en Den Haag is helemaal geen aanbod meer beschikbaar binnen voor een prijs van maximaal 171.000 euro. In Eindhoven en Utrecht is een zeer bescheiden percentage van 0,2 procent aan woningen beschikbaar, maar Rotterdam is er iets meer kans. Daar is 0,5 procent van de woningen binnen bereik.

Voor stellen die in de stad willen kopen, zijn Den Haag (25 procent) en Rotterdam (22 procent) de beste opties. Amsterdam scoort het laagst met 8 procent, gevolgd door Utrecht waar 9 procent van het woningaanbod voor deze groep beschikbaar is.

LEES OOK: Huizenprijs stijgt niet meer op maandbasis: in jaar tijd is gemiddeld huis nog wel €55.000 meer waard