• Komende week zouden Rusland en India een handelsovereenkomst kunnen sluiten om goederen voor de import en export in respectievelijk roebels en roepies af te rekenen.
  • De overeenkomst zou de twee landen in staat stellen zaken te blijven doen zonder Amerikaanse dollars te hoeven gebruiken.
  • “Nu het hele Westen Rusland in de ban doet, zullen er veel mogelijkheden zijn voor Indiase bedrijven om in Rusland voet aan de grond te krijgen”, zegt de voorzitter van de Indiase nationale exportorganisatie.
  • Lees ook: Rusland kan z’n olie niet zomaar kwijt aan China – zelfs zonder EU-boycot dreigt de Russische olie-industrie stil te vallen

Rusland en India zouden een uit de Koude Oorlog stammende handelsovereenkomst volgende week nieuw leven kunnen inblazen, nu Rusland afgesneden is van dollartransacties als gevolg van Westerse sancties. Dat heeft een hoge Indiase handelsfunctionaris gezegd.

De voorzitter van the Federation of Indian Export Organisations zei woensdag tegen de zender CNBC dat de Indiase regering werkt aan een overeenkomst die verschillende Indiase banken in staat zou stellen roepie-roebel rekeningen te gebruiken.

Momenteel is Rusland uitgesloten van bepaalde internationale betalingsmechanismen vanwege de invasie van Oekraïne. Maar roepie-roebel rekeningen zouden Indiase exporteurs in staat stellen zaken te blijven doen met Rusland, zonder gebruik te hoeven maken van de Amerikaanse dollar. 

De stap dreigt de politieke relatie van India met Westerse landen op de langere termijn in gevaar te brengen, maar biedt ook commerciële kansen voor het Aziatische land.

"Nu het hele Westen Rusland in de ban doet, zullen er veel mogelijkheden zijn voor Indiase bedrijven om in Rusland voet aan de grond te krijgen", zei voorzitter A. Sakthivel van de Indiase exportorganisatie tegen CNBC.

India is 's werelds op twee na grootste olie-importeur en een roepie-roebel regeling zou India de mogelijkheid bieden altijd olie van Rusland te kunnen kopen, ook als hier ook strengere sancties op worden gesteld. Dat is tot nu toe nog niet het geval. 

De VS en het VK hebben al aangegeven geen Russische olie meer te zullen kopen en ook in de EU is er groeiende steun om dit te boycotten. 

Afgelopen week kocht India 3 miljoen vaten Russische ruwe olie tegen een fikse korting, wat gunstig is voor de mogelijkheden voor een handelsovereenkomst tussen de twee landen.

Intussen hebben ook Saoedi-Arabië en China zich gebogen over een oliedeal met Rusland waarbij de Amerikaanse dollar wordt omzeild. De twee landen zijn in gesprek om oliecontracten in yuan te betalen, waarmee Saoedi-Arabië zou afwijken van de keuze om olie uitsluitend in dollars te verhandelen.

LEES OOK: 3 scenario’s voor de uitkomst van de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor financiële markten