De Russische economie krimpt dit jaar naar verwachting met 0,8 procent, zo blijkt uit een nieuwe raming van kredietwaardigheidsbureau Scope Rating, meldt persbureau Reuters. De hoge inflatie en personeelstekorten op de arbeidsmarkt zijn hier debet aan.

De kredietbeoordelaar rekent op een gemiddelde inflatie in Rusland van 6 procent in 2023. Die wordt gevoed door een exodus van werknemers, als gevolg van een combinatie van Russen die het eigen land verlaten en de mobilisatie van mannen die als soldaat naar Oekraïne worden gestuurd.

“De onderliggende prijsdruk wordt versterkt door arbeidstekorten die het gevolg zijn van de mobilisatie van mannen voor de oorlog in Oekraïne en verhoogde emigratie, waardoor in totaal zo’n 1,3 miljoen mensen in 2022 de arbeidsmarkt hebben verlaten”, aldus het rapport van Scope Ratings.

Ook de centrale bank van Rusland houdt voor dit jaar rekening met een stevig inflatiecijfer van tussen de 4,5 procent en 6,4 procent.

Russische economie onder druk

De Russische economie kromp in 2022 volgens de officiële cijfers met 2,1 procent. Al zijn er analisten die de officiële Russische cijfers in twijfel trekken en denken dat de economie een veel zwaardere klap heeft gehad.


source: tradingeconomics.com

De Russische economie krijgt volgens westerse economen steeds meer het karakter van een oorlogseconomie, waarbij hoge staatsuitgaven aan defensie ervoor zorgen dat investeringen in de private sector achterblijven. De schattingen over de directe staatsbestedingen aan de oorlog in Oekraïne lopen uiteen van 3 procent tot 5 procent van de Russische economie.

De hogere staatsuitgaven compenseren de zwakte van de private sector enigszins, maar leiden ook tot grotere begrotingstekorten, aldus Scope Ratings. Voor dit jaar komt het begrotingstekort van Rusland naar verwachting uit op 3,8 procent van het bruto binnenlands product.

De prognoses van Scope Ratings zijn somberder dan die van het Internationaal Monetair Fonds, dat een plus van 0,7 procent voorziet voor de Russische economie dit jaar. Vooraanstaande economen van de Amerikaanse Yale Universiteit verwijten het IMF echter te zwaar te leunen op huns inziens onbetrouwbare officiële Russische statistieken.

De Russische president Poetin heeft aangegeven te rekenen op 2 procent groei dit jaar.

LEES OOK: Wie wint de oorlog in Oekraïne? 4 experts analyseren de territoriale, psychologische en militaire balans