PVV-leider Geert Wilders heeft met een kandidaat gesproken die mogelijk premier kan worden van een extraparlementair kabinet, als de formerende partijen een akkoord weten te sluiten. Dat bevestigde Wilders zaterdag, aldus de NOS.

Eerder dan aanstaande woensdag komt er geen verslag over de formatie, zeggen informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol. Een eventueel akkoord tussen de vier formerende partijen zal ook pas woensdag komen, áls dat de uitkomst van deze ronde is. “Er wordt wel tot 15 mei gesproken, maar het hangt er een beetje af van welke vorm en in welke intensiteit”, aldus Van Zwol.

Hij wijst erop dat PVV, VVD, NSC en BBB ook nog terug moeten naar hun fracties als er een akkoord komt. “Dat moet ook allemaal nog in deze tijdspanne.”

De informateurs gaan er nog steeds vanuit dat de partijen ook daadwerkelijk tot een akkoord zullen komen. “We werken daar in ieder geval naartoe”, aldus Van Zwol. Maar, voegt hij daaraan toe, “je moet in deze eindfase niet onderschatten dat er pas een akkoord is als er echt een akkoord is”.

Eerder deze week zei onder anderen Caroline van der Plas (BBB) dat een akkoord erg dichtbij was, en mogelijk al eerder te verwachten is. Maar de informateurs geven dus aan de tijd tot aan hun deadline te gaan benutten.

Maar na 15 mei middernacht is hun opdracht ook echt over, aldus Dijkgraaf. Van Zwol: "Deze twee protestanten zijn heel erg van de heiligheid van die datum." De dag erna hebben ze andere afspraken, aldus de CDA'er.

Volgens BBB-leider Caroline van der Plas verliepen de gesprekken goed, maar ze weet niet of de onderhandelende partijen er zaterdag uitkomen. Over waar eventuele pijnpunten nog lagen, wilde ze na afloop van de onderhandelingen niets zeggen.

Wonen en financiën overheid belangrijke dossiers bij formatie

NSC-leider Pieter Omtzigt gaf na afloop aan dat vrijdag onder meer over de wooncrisis is gesproken, een onderwerp waar nu eenmaal meer tijd voor nodig is.

Naast Omtzigt waren nog vier NSC-Kamerleden aanwezig bij de onderhandelingen. Financieel specialist Eddy van Hijum nam plaats aan de "financiële zijtafel", gaf Omtzigt aan. Financiën is nog steeds een van de grootste thema's, gaf informateur Elbert Dijkgraaf vrijdagavond aan.

Omtzigt is net als Van der Plas positief gestemd over het slagen van de onderhandelingen. "Kijk, als ik dacht dat het niet zou kunnen lukken, dan was er ergens wel een keer een punt gezet."

PVV-leider Geert Wilders en VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz stonden geen journalisten te woord.

Zaterdagochtend om 10.00 uur schuiven de partijleiders weer aan bij de informateurs. De verwachting is volgens Omtzigt (NSC) dat de onderhandelingen ook zaterdag nog tot in de avond zullen doorgaan.

LEES OOK: PVV-Kamerlid gefotografeerd met mogelijk concept-regeerakkoord: ‘Strengste asielpakket ooit’