Premium content ophalen
  • Met de Brexit, de coronapandemie, megasteunpakketten van overheden en centrale banken én de Amerikaanse presidentsverkiezingen was 2020 een historisch jaar. Dat zorgde voor veel bewegelijkheid op de financiële markten.
  • Business Insider bekijkt hoe spaargeld, obligaties, aandelen, grondstoffen, vastgoed en cryptovaluta dit jaar presteerden.
  • Beleggingen in de bitcoin en zilver brachten achteraf gezien het meeste geld in het laatje, terwijl je geld in de Europese aandelen steken geen goed idee bleek.

Het beleggingsjaar 2020 zal ongetwijfeld een bijzondere plek krijgen in de geschiedenisboeken. In de afgelopen twaalf maanden maakte de wereld veel mee: een pandemie, strenge lockdowns, één van de diepste economische crisissen in het geschiedenis én meerdere rondes van ongekend grote steunprogramma’s.

Dit alles zorgde voor wilde prijsschommelingen op financiële markten, met een olieprijs die even negatief werd en forse verliezen op de aandelenmarkt in februari en maart.

De zogenoemde VIX-index, die de algehele onzekerheid op de aandelenbeurs meet, bereikte in maart het hoogste niveau ooit. Daarmee kwam de volatiliteit tijdens de piek van coronacrisis zelfs hoger uit dan tijdens de financiële crisis in 2008.

Premium content ophalen