De Europese Centrale Bank reserveert nog eens €500 miljard euro om via interventies op financiële markten rentes voor langere tijd laag te houden.

Het nieuwe steunpakket van de ECB moet ervoor zorgen dat de economie van de eurozone zeker tot medio 2022 dekking krijgt via de beschikbaarheid van goedkoop geld.

Volgens de ECB is de economie nog kwetsbaar door de coronacrisis.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente zoals verwacht gelijk. Wel vergroot de centrale bank zijn opkoopprogramma om de economie van de eurozone, die getroffen wordt door de tweede coronagolf, te stimuleren.

Daar trekt de ECB nu 500 miljard euro extra voor uit, zodat de totale omvang van het opkoopprogramma op 1.850 miljard euro uitkomt. Ook wordt het opkoopprogramma verlengd tot zeker maart 2022.

Verder verlengde de ECB een programma waarbij banken tegen zeer gunstige tarieven geld kunnen lenen bij de centrale bank. Banken kunnen bovendien meer geld tegen die voorwaarden lenen.

Volgens de ECB blijft de onzekerheid voor de economie door het coronavirus hoog. Ook de timing van en het tempo waarin gevaccineerd kan worden dragen bij aan die onzekerheid.

De centrale bank wil ervoor zorgen dat er krediet beschikbaar blijft voor alle sectoren van de economie. Daarmee moet de economische activiteit op peil blijven, maar ook de prijsstabiliteit.

De aangekondigde maatregelen komen er volgens ING-econoom Carsten Brzeski op neer dat de ECB het extreem soepele monetaire beleid voor een langere periode in stand houdt.

Valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe merkt op dat de termijn van de verlenging van een aantal opkoopprogramma's voor obligaties wat langer is dan financiële markten hadden ingeschat.

De aankondiging van de ECB leidde in eerste instantie tot een lichte stijging van de euro tegenover de dollar.

LEES OOK: Geen dip op de huizenmarkt, maar een stijging van de huizenprijs met bijna 6% in 2021, denken economen van Rabobank