In 2020 is de beurs ongekend hard gedaald én weer opgeveerd.

Beleggers blijven de aandelenmarkt opstuwen, in de wetenschap dat overheden alles op alles zetten om de economie weer vlot te trekken.

De waardering en risico’s van aandelen doen er even niet meer toe. Een blik op de hele lange termijn kan verhelderend werken, aldus beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem.

ANALYSE – Wat een beursjaar 2020! Zoals nooit tevoren ging de wereld op slot en greep de angst om zich heen. En vervolgens lijken we er met een knip van de vingers weer bovenop en hebben we bedacht hoe ermee om te gaan. Tja, 2020 ééntje voor in de boeken!

Zo zijn dit jaar de centrale banken en overheden erin geslaagd om het ondenkbare te doen. Niet alleen zijn bedrijven en financiële markten genereus gesteund, er is ook zo ingegrepen dat beurzen richting nieuwe recordhoogtes zijn gedreven, ondanks per saldo dalende winsten. Een soort geld-tsunami: hoe ga je daarmee om de komende periode?

Lang leve de techreuzen!

We hebben nog nooit eerder gezien dat aandelenindices twee jaar op rij eerst een flink tik kregen om vervolgens gekatapulteerd te worden naar nieuwe recordhoogtes. En dat in perioden van respectievelijk geen winstgroei (2019) en een negatieve winstgroei (2020), waarbij aandelenmarkten in de VS sinds het dieptepunt van maart dit jaar bijvoorbeeld met ruim 60 procent zijn gestegen. En dat met flink oplopende werkloosheidspercentages.

Dit is natuurlijk vooral het gevolg van de lage of negatieve rentes en enorme stimuleringspakketten. Een extra bonus voor beleggers vormden de gigantische inkoopprogramma’s van eigen aandelen. Goedkoop geld lenen en eigen aandelen inkopen is vaak winstgevender dan het uitkeren van dividend.

Wel is het zo dat de kar vooral werd getrokken door een beperkt groepje technologie gerelateerde megacaps. De aandelenindices laten hierdoor een enigszins vertekend beeld zien. Want zelden zijn de verschillen per sector zo groot geweest en is het selectie-effect voor de juiste aandelen zo doorslaggevend geweest voor het rendement van beleggers.

Het verschil tussen bijvoorbeeld bank- en energiebedrijven en technologie gerelateerdere bedrijven spreekt boekdelen. Zie onderstaande plaatje met de 4 FANG-aandelen (Facebook, Amazon, Netflix, Google) en de rest van de beurs. Daar kunnen ondertussen een aantal namen bij en dat groepje van 10 of 15 groeibedrijven bepaalt meer dan één derde van de gehele prestatie van de S&P 500-index.

Dit fenomeen is al een tijd gaande en gedurende dit jaar nog versterkt, zoals te zien is in onderstaande grafiek.

Waarderingen, risico’s, hoezo?

In eerdere bijdragen hebben we regelmatig laten zien dat de markt gemeten naar verschillende methodieken behoorlijk aan de prijs is. Menig analist zit met ongeloof naar de waardering van aandelen te kijken en intussen is het al bijna kerst. Je moet er maar wennen, zo lijkt het.

Zoiets hebben we eerder eind jaren negentig gezien, in iets mindere mate, maar net zo gek op dat moment qua beleving. De oudere generatie zei destijds ook dat het veel te hard ging en allemaal niet kon…

Zo gaat dat altijd, de oude norm wordt opzij geschoven door een nieuwe generatie. Bedrijven die nog geen stuiver netto hebben verdiend, worden door beleggers naar grote hoogten gebracht. Zij zien er toekomst in.  Zo verging het eerder Amazon, Microsoft, Apple en recent Tesla.

Dit is natuurlijk ook niet heel gek. Er zijn dit jaar wereldwijd miljoenen nieuwe beleggers bijgekomen. Even daargelaten of ze werden gedwongen door de lage rentes of dat het gokken in de casino’s of op sportwedstrijden sinds maart lastiger is geworden: het merendeel is lekker zelf gaan rommelen bij een internetbroker. Niet zonder succes overigens.

En laten we vooral de cryptocurrencies niet vergeten, waar dit jaar waanzinnige resulaten werden behaald. Kortom gebrek aan alternatieven, fear of missing out, zelfvertrouwen en gebrek aan ervaring met verliezen zorgen voor veel enthousiasme en speculatie. Dan lijken waarderingen van aandelen even niet zo belangrijk. We zitten immers in de flow.

Overheden zitten all-in en pamperen de beurs

Beleggers hebben nog een extra reden om maar aandelen te blijven kopen. Ze weten dat beleidsmakers all-in zitten en blijven stimuleren totdat er weer voldoende organische groei van de economie is.

Jerome Powell, de baas van de Amerikaanse Federal Reserve, zei recentelijk: "Het brede beeld van de financiële stabiliteit is nogal gemengd en aandelenprijzen zijn naar mijn mening een beetje hoog volgens die maatstaf, maar over het algemeen heb je een gemengd beeld. Ik zie daar nog geen rode vlaggen."

De alsmaar oplopende schulden zijn ook geen probleem, zolang de rente maar laag blijft. Zelfs als de inflatie oploopt, houden centrale banken de rente langer laag om de economie te laten groeien. Over het aflossen van schulden hoor je beleidsmakers opvallend weinig, maar ja dat is iets voor later zullen we maar zeggen.

Een dergelijke houding geeft natuurlijk groen licht voor beleggers en speculanten, wetende dat men vanuit de overheid alle mogelijkheden zal gebruiken om de economie uit de recessie te trekken. Er zal bij elke tegenvaller gewoon weer de portemonnee getrokken worden.

Er zit dus een putoptie onder de markt die markten hoger kan drijven, totdat de opgeblazen ballon wordt doorgeprikt. De grote vraag is natuurlijk hoelang dit kan aanhouden?

Er zal een game changer aan te pas moeten komen, maar voorlopig is de financiële markt immuun voor welke tegenslag dan ook.

De tijd zal het leren, maar vooralsnog lijkt selectief met de stroom meezwemmen het meest profijtelijk en zal waarschijnlijk elke dip gekocht worden, zolang het infuus van de beleidsmakers zijn werk doet.

AEX: een blik op de lange termijn

Ten slotte willen wij dit jaar afsluiten met de koersontwikkeling van onze eigen AEX sinds 1996. Zo kun je zien wat er eind jaren negentig gebeurde.

De markt kan langer overdrijven dan gedacht, maar de klap kan ook harder zijn dan verwacht.

Dit was onze laatste bijdrage voor 2020. Ook volgend jaar zullen wij je weer wekelijks informeren over de ontwikkelingen op de financiële markten.

We wensen iedereen dan ook fijne feestdagen toe en hopen je weer terug te zien in januari met nieuwe inzichten en manieren om van de markten te profiteren.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), is onafhankelijk beleggingsspecialist. Sinds 1989 is hij nauw betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl. 

Gökhan Erem, ook CMT, is sinds 1995 werkzaam in de financiële sector. Tot 2008 bij instituten en daarna voor eigen rekening bij LeoMont, waar hij zakelijke en particuliere klanten begeleidt.

Deze column is op geen enkele wijze bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.