De zilverprijs stevent in september af op een koersdaling van bijna 25 procent. Dat zou de grootste duikeling zijn sinds 2011.

Beleggers onttrokken deze maand massaal geld aan beursgenoteerde indexfondsen die zich richten op zilver.

Zilver staat op de financiële markten bekend om de heftige prijsschommelingen.

Zilver had tot september een fenomenaal jaar. De goedkope dollar en de miljarden die centrale banken wereldwijd in de financiële markten hebben gepompt, stuwden de zilverprijs naar recordstanden.

Maar in september is het sprookje in duigen gevallen. De warme gevoelens die beleggers eerder dit jaar koesterden voor het edelmetaal, smelten als sneeuw voor de zon, nu de prijs van zilver hard zakt.

De zilverprijs raakte deze maand bijna een kwart van zijn waarde kwijt. De val komt des te harder aan, omdat het edelmetaal een maand eerder op bijna 30 dollar per troy ounce stond (circa 31 gram), het hoogste niveau in ruim 7 jaar.

De komende dagen wordt het spannend of de daling verder doorzet. Als dat gebeurt, wordt de recordval van september 2011 verbroken. 

Zilver werd eerder dit jaar meer waard, dankzij de verhoogde interesse voor goud, dat een nieuw historisch hoogtepunt boven 2.000 dollar per  troy ounce bereikte.

Beleggers vonden in edelmetalen een alternatief voor de goedkopere dollar en een veilige haven om in te schuilen in turbulente tijden.

Zilverprijs staat bekend om heftige schommelingen

Zilver is berucht om zijn hevige prijsschommelingen, waardoor vooral onervaren beleggers verrast kunnen worden. Dat komt deels doordat het als edelmetaal voor sieraden én als industrieel metaal wordt gebruikt.

Verder gebeurt het vaak dat wanneer de goudprijs daalt, zilver twee keer zo hard wordt geraakt. Dat was deze maand ook te zien toen de goudprijs werd meegezogen met een correctie op de aandelenmarkt.

De goudprijs zakte deze maand tot onder 1.900 dollar per troy ounce, het laagste niveau sinds juli. 

”We zien nu dat aan twee voorwaarden is voldaan die de zilverprijs onder druk kunnen zetten: de goudprijs maakt een terugtrekkende beweging én de vooruitzichten voor de economie verzwakken”, zegt marktanalist Rhona O’Connell van beleggingsplatform StoneX.

Zowel in Europa als daarbuiten lijkt het economische herstel aan kracht in te boeten. De tweede golf van coronabesmettingen dreigt een grotere domper te worden voor de economische groei dan de eerste golf. Dat stuurt beleggers terug in de armen van de Amerikaanse dollar. 

Zilver en andere grondstoffen, die in Amerikaanse valuta worden verrekend, bewegen vaak tegenovergesteld aan de dollar.  Grondstoffen die in dollars worden verhandeld, worden relatief goedkoper voor buitenlandse beleggers als de dollar zwak is. Een sterke dollar zorgt voor een tegenovergesteld effect. 

Bij de flinke klap van september past nog wel een kanttekening. Zilver, dat gebruikt wordt als industriële grondstof voor elektronische apparaten én voor sieraden, staat dit jaar nog steeds op een jaar winst van 23 procent. Daarmee is het de best presterende grondstof in 2020, gevolgd door goud, dat 20 procent hoger staat dan eind vorig jaar. 

De komende drie maanden worden spannend voor de zilverprijs. Los van de gebruikelijke bewegelijkheid van de zilverprijs is het vierde kwartaal belangrijk voor veel soorten beleggingen. 

”Vergeet niet dat we voor een periode staan waar beleggingsfondsen die ook in grondstoffen beleggen, beginnen met een herschikking van hun portefeuilles”, aldus O’Connell. 

LEES OOK: Beurs kan nog wel een treetje lager…maar terugkeer naar de crashbodem van maart is nog ver weg