Het termijncontract voor Amerikaanse ruwe olie die in mei geleverd wordt, is één dag voor de afwikkeling zwaar negatief geworden.

Een vat West Texas Intermediate (WTI) van 159 liter noteerde maandagavond tot bijna 40 dollar negatief.

Opslagtanks voor ruwe olie in de VS zitten zo vol dat producenten moeten betalen om van olie af te komen die in mei wordt geleverd.

Het termijncontract voor levering van ruwe olie in juni noteert wel positief.

De coronacrisis zet de wereld op z’n kop. En dat geldt ook voor de olieprijs. Amerikaanse olie beleeft op maandag 20 april een uniek historisch moment, want de prijs voor olie die in mei wordt geleverd, is negatief geworden.

De prijs van het termijncontract voor levering van een vat West Texas Intermediate (WTI) was maandag tijdelijk zelfs 40 dollar negatief, om daarna iets terug te veren tot ongeveer 24 dollar negatief.

De negatieve olieprijs is een gevolg van het feit dat opslagtanks voor ruwe olie in de Verenigde Staten op de korte termijn zo vol zitten, dat producenten tussenhandelaren moeten betalen om olie af te nemen, om te voorkomen dat de olieproductie in bepaalde velden moet worden stilgelegd.

Het termijncontract van mei loopt dinsdag aanstaande af. Het gaat hier om olie die daadwerkelijk fysiek geleverd wordt en kopers zijn bijvoorbeeld raffinaderijen die de olie eigenlijk niet meer nodig hebben.

Als het termijncontract voor mei dinsdag wordt afgewikkeld, is het eerstvolgende termijncontract dat afloopt het contract voor levering in juni. De prijs van dit contract is vooralsnog positief.

De prijs van een vat Noordzee-olie daalde maandag ook, maar een vat Brent-olie voor levering in juni was maandagavond ongeveer 20 dollar waard.

Vraag naar olie implodeert in de VS

De aanhoudende daling van de olieprijs wordt vooral veroorzaakt doordat de vraag naar energie is gekelderd door de coronacrisis.

De vraag naar energie in de wereld is drastisch gedaald, omdat veel economieën wereldwijd voor een groot deel platliggen.

Er zijn altijd verschillen tussen diverse soorten olie. Die hebben mede te maken met de kwaliteit van de olie en de vraag naar verschillende brandstoffen die je van ruwe olie kunt maken. Maar het huidige prijsverschil tussen Amerikaanse olie en andere oliesoorten is ongekend.

Amerikaanse olievoorraden zijn bijzonder hard gestegen, wat wijst op een enorm overschot. Dit heeft uiteraard te maken met de gigantische terugval van de vraag naar energie als gevolg van de lockdownmaatregelen in de VS en elders.

De prijsval van Amerikaanse olie laat ook zien dat de impact van de coronacrisis zo groot is, dat een eerder deze maand beklonken deal over wereldwijde beperking van de olieproductie relatief weinig effect sorteert.

Olielandenclub OPEC, Rusland en andere olieproducerende landen kwamen eerder deze maand overeen de productie met bijna 10 miljoen vaten per dag te verlagen om zo de prijzen op te krikken.

LEES OOK: Aasgierfondsen zien kansen op te profiteren van faillissementsgolf bij coronacrisis door schuld van brakke bedrijven op te kopen