• Een dag nadat de bitcoin voor het eerst door de grens van 20.000 dollar brak, tikt de cryptomunt de 23.000 dollar aan.
  • De belangrijkste cryptomunt ter wereld is sinds de start van het jaar meer dan drie keer zo veel waard geworden.
  • Digitale valuta winnen aan populariteit doordat grote bedrijven als PayPal er meer interesse in tonen.

De bitcoin stijgt maar door. In de nacht van woensdag op donderdag bereikte de belangrijkste cryptomunt ter wereld al een waarde van 22.000 dollar en donderdag aan het eind van de middag werd met 23.000 dollar de volgende mijlpaal bereikt.

Woensdag knalde de digimunt voor het eerst door de symbolische grens van 20.000 dollar en bleef daarna verder klimmen.

Omstreeks 17.45 is een bitcoin 23.450 dollar waard volgens Coinmarketcap.com, dat een gemiddelde bijhoudt van de bitcoinprijs op verschillende handelsfora.

Eind november brak de bitcoin al door de vorige hoogste stand, die in december 2017 werd neergezet. Sinds de start van het jaar is de bitcoin verdrievoudigd in waarde.

Meer interesse in cryptovaluta

De bitcoin en andere digitale valuta winnen aan populariteit doordat grote bedrijven als PayPal er meer interesse in tonen. Dat voedt de hoop dat de cryptovaluta voor het grote publiek interessanter worden.

Daarnaast is er door steunmaatregelen vanuit overheden en centrale banken zoveel geld voorhanden, dat er ook steeds meer geld in risicovollere investeringen wordt gestoken.

Lees ook: Cryptokoorts: zo renderen de 12 grootste cryptomunten in 2020 – alleen maar winnaars, gemiddeld rendement is liefst 200%

Tenslotte is er een groep mensen die verwacht dat de bitcoin en andere digitale munten, net als goud, een goede investering zijn omdat die niet vatbaar zijn voor zaken als inflatie.

Een kenner van digitale munten zegt dat de ogen nu zijn gericht op de grens van 30.000 dollar. Na de piek in 2017 viel de bitcoin overigens ver weg. Halverwege 2018 was de cryptomunt nog zo'n 4.000 dollar waard.

Wie is Satoshi Nakamoto?

Het idee voor een gedecentraliseerde cryptomunt is in 2008 gelanceerd met de publicatie van een whitepaper. Auteur is de onbekende persoon Satoshi Nakamoto.

Wie of wat er schuilgaat achter het pseudoniem is onbekend. Sommige cryptokenners denken zelfs dat het om meerdere personen gaat, omdat de bitcoinsoftware zo slim in elkaar zit, dat het onwaarschijnlijk is dat één iemand het heeft bedacht.

Journalisten proberen al jaren de identiteit van Nakamoto te achterhalen. Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek denkt in 2014 beet te hebben en pakt groots uit met een verhaal over Dorian Nakamoto, een Japanse Amerikaan die in de buurt van Los Angeles samenwoont met zijn hoogbejaarde moeder.

De arme Nakamoto wordt bestookt door paparazzi en tv-ploegen, die hem overal achtervolgen. Later blijkt het verhaal van Newsweek toch niet zo sterk. Nu wordt algemeen aangenomen dat Dorian Nakamoto niet Satoshi is.

Eind 2015 is het de beurt aan Wired en Gizmodo, die de Australische computerwetenschapper Craig Wright aanwijzen als het brein achter de cryptomunt. Enkele maanden later schrijft Wright op zijn blog dat hij inderdaad achter het pseudoniem zit, naar eigen zeggen om een einde te maken aan alle speculatie.

Toch dekt hij zich enigszins in. “Ik was de belangrijkste factor, maar andere mensen hebben me geholpen”, zegt hij in gesprek met de BBC. Onder meer de vermaarde programmeurs Hal Finney en Dave Kleiman zouden hem hebben geholpen bij het creëren van de bitcoinsoftware.

Drie dagen later krabbelt Wright terug. “Ik weet dat ik hier niet sterk genoeg voor ben”, schrijft hij. “Ik kan alleen zeggen dat het me spijt. En vaarwel.”

Geen bitcoinpaus

Wie Satoshi Nakamoto ook is: het feit dat de uitvinder van de bitcoin onbekend is, heeft misschien wel een reden. Het idee achter de cryptomunt is door en door democratisch: niet een bank beheert het geld, maar een openbaar, decentraal netwerk van computers.

Als de identiteit van de bedenker bekend zou zijn, zou de hele cryptogemeenschap naar hem of haar kijken voor wijze woorden. Zonder bitcoinpaus moeten de programmeurs die sleutelen aan de software en de miners die de transacties verifiëren, er onderling uitkomen.

Mocht de echte Nakamoto op een dag toch opstaan en het miljardenfortuin opeisen, dan zal diegene meteen een hoop vragen moeten beantwoorden. Vraag dat maar aan Craig Wright. Toen Wired hem aanwees als bitcoinbedenker, stond diezelfde dag nog de federale politie bij hem op de stoep.

[activecampaign form=28]

Lees meer over bitcoin: