Amazon heeft zijn omzet in het tweede kwartaal met 40 procent zien stijgen. Thuiszittende consumenten bestelden massaal spullen bij de internetwinkel.

Ook Apple profiteerde van de thuiswerkers. De techreus verkocht flink meer iPhones, iPads en Macs. De inkomsten stegen met 11 procent.

Facebook kende een gebruikerspiek. Het aantal dagelijks actieve gebruikers steeg met 12 procent op jaarbasis. Onder de streep bleef een winst van 5,2 miljard dollar over.

Google zette een lagere omzet in de boeken. De reclame-inkomsten daalden, omdat veel bedrijven als kostenbesparing het advertentiebudget verkleinden tijdens de coronacrisis.

Vier Amerikaanse techbedrijven publiceerden donderdagavond resultaten over het tweede kwartaal. Toevallig zijn het dezelfde bedrijven waarvan de topmannen een dag eerder werden verhoord door het Amerikaanse Congres.

Amazon, Apple en Facebook profiteerden flink van de coronacrisis, terwijl er bij Google-moeder Alphabet de nodige zorgen zijn. Een overzicht.

Omzet van Amazon spuit omhoog

Webwinkelreus Amazon heeft in het tweede kwartaal flink geprofiteerd van de vele onlineshoppers tijdens de talloze coronalockdowns in de wereld. Er was sprake van een soort online stormloop omdat consumenten massaal probeerden om fysieke winkels te mijden. Dat leverde het Amerikaanse concern tientallen miljarden dollars extra omzet op.

De kwartaalomzet steeg met 40 procent vergeleken met een jaar eerder tot bijna 89 miljard dollar. Amazon verdubbelde daarnaast zijn nettowinst op 5,2 miljard dollar. Ook voor een groot en snelgroeiend bedrijf als Amazon zijn dit opmerkelijke cijfers.

Topman Jeff Bezos spreekt van "opnieuw een hoogst ongebruikelijk kwartaal". Hij benadrukt dat Amazon ook meer dan 4 miljard dollar aan extra kosten heeft gemaakt om zijn werknemers te beschermen tegen het virus.

Sinds maart heeft de onderneming al meer dan 175.000 nieuwe banen gecreëerd om de distributie van alle pakketjes in goede banen te leiden. Het gaat veelal om tijdelijke banen, maar Bezos geeft aan dat Amazon eraan werkt om 125.000 van die nieuwe medewerkers in vaste posities te behouden.

De resultaten van Amazon zijn veel beter dan analisten in doorsnee hadden voorzien. Amazon is ook met sterke verwachtingen gekomen voor het lopende kwartaal. Daarin denkt het bedrijf op 87 miljard tot 93 miljard dollar omzet uit te komen, aanzienlijk meer dan de marktvorsers voor mogelijk hielden.

Het aandeel Amazon steeg 5 procent in de nabeurshandel.

Apple verkoopt meer iPhones en Macs aan thuiswerkers

Apple heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet met 11 procent opgevoerd. Het bedrijf verkocht niet alleen meer telefoons, maar zag ook aanzienlijke groei in zijn Mac-computertak in een kwartaal waarin veel mensen thuis werkten.

Ook de omzet van iPads, diensten en de verzamelcategorie waar onder meer de Apple Watch en draadloze oordopjes onder vallen, steeg.

Apple verkocht bovendien meer in alle regio's. Analisten keken vooral naar herstel in China, waar Apple in het eerste kwartaal nog veel last had van gesloten winkels. Relatief stegen de verkopen het meest in Europa. Apple behaalde meer dan 60 procent van zijn omzet buiten thuismarkt de Verenigde Staten.

Apple zette in totaal een omzet van 59,7 miljard dollar in de boeken. Dat was veel hoger dan analisten hadden voorzien. Die dachten aanvankelijk dat consumenten hun geld niet zouden besteden aan dure Apple-producten in onzekere tijden. Onder de streep bleef uiteindelijk een kleine 11,3 miljard dollar over.

Het aandeel Apple sloot donderdag op 384,76 dollar, maar steeg in de zogeheten nabeurshandel voor het eerst boven de 400 dollar. Het bedrijf vindt dat een aandeel daarmee te duur wordt voor gewone beleggers en gaat de aandelen splitsen. Ieder aandeel wordt eind augustus in vieren gedeeld, waardoor de prijs van een aandeel weer een stuk goedkoper wordt.

Een vooruitzicht voor het huidige kwartaal geeft Apple niet. Dat heeft volgens marktvorsers te maken met onzekerheid over wanneer de nieuwe iPhone 12 precies op de markt komt. Door verstoringen in de leveringsketen heeft dat toestel mogelijk enige vertraging opgelopen.

Verder maakte de techreus bekend dat zijn personeel pas vanaf begin volgend jaar weer naar kantoor komt in de VS. Eerder wilde Apple dat dat vanaf deze zomer zou gebeuren, maar door de opleving van de corona-uitbraak in delen van de VS ziet het bedrijf dat nu nog niet zitten.

Facebook bereikt gebruikerspiek tijdens de coronacrisis

Facebooks sociale netwerken zijn in het tweede kwartaal vaker gebruikt, omdat mensen in delen van de wereld te maken hadden met lockdowns. Zowel het aantal dagelijks actieve gebruikers als de maandelijks actieve gebruikers steeg met 12 procent op jaarbasis.

Daarmee is wel een piek bereikt, want Facebook verwacht dat de aantallen in het derde kwartaal gelijk blijven of zelfs licht dalen als mensen weer andere activiteiten kunnen ondernemen.

De inkomsten uit advertenties, de belangrijkste inkomstenbron voor Facebook, stegen met 10 procent. Daarmee ging het socialemediabedrijf in tegen de trend, want veel traditionele media merkten juist dat bedrijven kostenbesparingen doorvoerden en onder meer hun advertentiebudget verkleinden. De totale omzet van Facebook kwam uit op 18,3 miljard dollar tegen 16,6 miljard dollar een jaar eerder.

Onder de streep bleef een winst van 5,2 miljard dollar over. Dat is een verdubbeling van een jaar eerder toen er veel meer geld opzij werd gezet voor belastingen.

In juli ziet Facebook de advertentie-inkomsten opnieuw toenemen met zo'n 10 procent op jaarbasis. Dat groeitempo voorziet de techreus ook voor het hele kwartaal, ondanks een boycot van een groep grote adverteerders die vinden dat het bedrijf te weinig doet om haatzaaien en racisme tegen te gaan.

Het aandeel Facebook steeg 6,5 procent in de nabeurshandel.

Google ziet omzet dalen, omdat bedrijven besparen op advertentie-uitgaven

Google-moeder Alphabet heeft in het tweede kwartaal een lagere omzet in de boeken gezet dan een jaar eerder. De reclame-inkomsten lagen nog wat lager omdat veel bedrijven als kostenbesparing het advertentiebudget verkleinden. Extra omzet van de cloud-activiteiten en bijvoorbeeld abonnementen op YouTube zorgden voor een tegenwicht.

De clouddiensten en abonnementen deden het eerder ook al goed. Tijdens lockdowns zochten mensen online vertier, maar gingen ook veel bedrijven over op thuiswerk, waar Google van kon profiteren.

Ook bij de zoekgigant zelf werkt het personeel vanuit huis. Dat blijft ook nog wel even zo, want eerder deze maand maakte het bedrijf bekend dat mensen tot halverwege volgend jaar thuis kunnen blijven als ze dat willen.

De omzet van Alphabet kwam uit op 38,3 miljard dollar tegen 38,9 miljard dollar een jaar eerder. De daling van 2 procent had overigens ook te maken met wisselkoersverschillen. De nettowinst was met net geen 7 miljard dollar wel fors lager, want vorig jaar bleef er in het tweede kwartaal 9,9 miljard dollar over.

Google is bij Alphabet nog altijd vrijwel volledig verantwoordelijk voor omzet en winst. De andere onderdelen, de zogeheten Other Bets waren goed voor een omzet van 148 miljoen dollar.

Het aandeel Alphabet kroop 0,5 procent omhoog in de nabeurshandel.

Lees meer over technologie: