• Een van de bekendste bestromer van het Capitool, de zogenaamde QAnon-sjamaan, heeft 41 maanden cel opgelegd gekregen.
  • De 34-jarige Jacob Chansley droeg tijdens de aanval op het Amerikaanse regeringsgebouw begin dit jaar een grote bontmuts met horens.
  • Chansley, die een van de bekendste aanhangers van de QAnon-complottheorie was, zegt inmiddels afstand te hebben genomen van de uiterst rechtse beweging.
  • Lees ook: Trump is verbannen van Facebook en Twitter, maar experts zeggen dat hij ze niet meer nodig heeft

Met een grote bontmuts op zijn hoofd waar twee hoorns uitstaken, een ontbloot bovenlijf en zijn gezicht geschminkt in de kleuren van de Amerikaanse vlag, bestormde Jacob Chansley, ook wel bekend als de ‘QAnon sjamaan’, afgelopen januari het parlementsgebouw in Washington.

Woensdag kreeg Chansley, die met zijn opvallende verschijning het symbool van de beruchte bestorming van het Capitool werd, 41 maanden celstraf opgelegd voor zijn deelname aan de betoging Hij bekende schuld aan het verstoren van een bijeenkomst van het Amerikaanse parlement, waardoor zijn straf lager uitvalt dan de eis van 51 maanden.

Chansley (34) was een van de talrijke aanhangers van toenmalig president Trump die op 6 januari het Capitool binnendrongen. Zij wilden voorkomen dat daar de overwinning van de Democraat Joe Biden bij de presidentsverkiezingen werd bekrachtigd. Chansley liet een brief achter voor vicepresident Mike Pence met de tekst: “Het is een kwestie van tijd. Gerechtigheid komt eraan.”

De man, die zichzelf de QAnon-sjamaan doopte, was lange tijd een van de bekendste aanhangers van de uiterst rechtse QAnon-beweging. Aanhangers geloven in een complottheorie waarin oud-president Donald Trump een geheime strijd voert tegen de zogenaamde deep state: een elite die een ondergrondse wereldregering zou hebben gevormd en pedofiele satanisten zouden zijn.

Chansley zou de beweging hebben afgezworen nadat hij Trump tevergeefs om gratie had gevraagd.

Lees ook: De QAnon-sjamaan wil nu tegen Trump getuigen bij de impeachment-zaak, omdat Trump hem geen gratie verleende