Op het studiocomplex Paisley Park van de overleden popster Prince zijn pillen gevonden die fentanyl bevatten, een pijnstiller die honderd keer sterker is dan morfine. Het is ook de stof waar Prince aan is overleden.

Uit de autopsie op het lichaam van de 57-jarige superster bleek al dat een overdosis fentanyl de doodsoorzaak is.

Fentanyl is een zware pijnstiller, die als erg riskant en verslavend te boek staat. Prince had zoveel van de stof in zijn lichaam dat het fataal was voor ieder mens, ongeacht lichaamsgewicht. Bij zijn overlijden woog de popster net iets meer dan 50 kilo.

De vraag was hoe Prince aan de zware pijnstiller kwam. Hij kreeg weliswaar pijnstillers voorgeschreven, maar voor fentanyl had hij geen doktersrecept.

Namaakpillen

Onderzoekers hebben nu een vermoeden, aldus de Minneapolis Star Tribune. In het huis van Prince zijn potjes gevonden met daarop het label ‘Watson 385’, een pijnstiller die gewoon bij de drogist te koop is.

Maar uit een analyse blijkt dat de pillen die erin zaten fentanyl bevatten. Naar alle waarschijnlijkheid wist de popster dat niet. De krant schrijft dat het er steeds meer op lijkt dat Prince het slachtoffer is geworden van "een nieuwe nationale crisis van dodelijke namaakpillen".

Fentanyl uit China

De Amerikaanse drugsautoriteit DEA waarschuwde vorige maand voor namaakpillen met fentanyl. De overheidsorganisatie signaleert een stijging van het aantal dodelijke overdoses die te maken hebben met de zware pijnstiller.

De synthetische drugs zijn afkomstig uit China. "Overzeese laboratoria in China produceren op grote schaal fentanyl en van fentanyl afgeleide stoffen en verkopen ze aan drugshandelaars in Mexico, Canada en de VS", aldus de DEA.

Een kilo fentanyl-poeder koop je voor een paar duizend dollar. Daar kun je honderdduizenden pillen van maken en die verkopen voor miljoenen dollars winst. Fentanyl wordt vaak gemengd met heroïne of verkocht als die drug.

Verslaafd aan pijnstillers

Het onderzoek naar de dood van Prince gaat voorlopig door. Toen de popster op 21 april levenloos werd aangetroffen in een lift van zijn studiocomplex, had hij volgens een ingewijde zijn zwarte shirt en broek achterstevoren aan. Zijn sokken droeg bij binnenstebuiten.

Prince was waarschijnlijk verslaafd aan pijnstillers. Een week voor zijn overlijden moest zijn privévliegtuig nog een tussenlanding maken, omdat de zanger naar verluidt behandeld moest worden voor een overdosis.

Op 22 april, de dag na zijn dood, zou Prince een afspraak hebben met een dokter. Eentje die gespecialiseerd is in pijnstillerverslaving.