Premier Mark Rutte is tegen het Amerikaanse inreisverbod voor inwoners van zeven moslimlanden.

Hij wijst het af en betreurt het, zo laat hij zondag weten in een gezamenlijke verklaring met minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken:

“Nederland is ervan overtuigd dat vluchtelingen van oorlog en geweld een veilig heenkomen verdienen ongeacht hun afkomst of geloof. Deze opvatting blijven we uitdragen. Wij zijn alert op de mogelijkheid dat potentiële terroristen misbruik maken van asielprocedures. Veiligheidsdiensten hebben hier een belangrijke taak.”

Donald Trump ondertekende vrijdag een bevel waardoor burgers van zeven landen met moslimmeerderheden in ieder geval de komende 90 dagen het land niet inkomen. Het bevel geldt ook voor mensen die al geldige visums en vergunningen hebben om in de VS te wonen.

Het betreft Iran, Iraq, Libië, Soedan, Syrië en Jemen.

Koenders had zaterdag al gezegd dat hij bezorgd is over de rechtmatigheid en de praktische gevolgen van het inreisverbod. "Het is belangrijk dat het niet tot discriminatie leidt. Binnen de VS vindt daar nu debat over plaats. We houden toepassing van de maatregel goed in de gaten.''

Vicepremier Lodewijk Asscher, ook lijsttrekker van de PvdA, zei zaterdagavond over de ban: "Mensen weigeren op basis van geloof of geboorteplek is discriminatie. Een klap in het gezicht van onze vrije wereld.''

De meeste oppositiepartijen - behalve de PVV - vroegen eerder dit weekend de premier het inreisverbod af te wijzen. Eerder op de dag ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel het inreisverbod al af, evenals het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onduidelijkheid over dubbele paspoorten

Nederland en Duitsland laten hun ambassades in Washington onderzoeken wat de gevolgen zijn voor hun burgers met een dubbele nationaliteit van het besluit van president Donald Trump om inwoners van zeven islamitische landen voorlopig te weren.

Ze hebben daartoe bij hun Amerikaanse gesprekspartners aangedrongen op uitleg en verduidelijking. Dat lieten de minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, Bert Koenders en zijn Duitse ambtgenoot Sigmar Gabriel, in een gezamenlijke verklaring weten. ,,Wij zijn vastbesloten om de rechten van onze burgers te beschermen en zullen hiertoe ook binnen de Europese Unie overleggen over de noodzakelijke stappen."

Zaterdag had de Canadese premier Trudeau al om opheldering gevraagd over de status van personen met een Canadees en bijvoorbeeld een Iraans op Irakeers paspoort. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken verklaarde, na overleg, dat Canadezen met dubbele paspoorten geen hinder zullen ondervinden als ze van en naar de VS reizen. Onduidelijk is vooralsnog of er een uitzondering is gemaakt voor Canadezen, of dat dit ook voor andere landen geldt waar deze kwestie speelt.

'Dit is niet wie wij zijn'

De Canadese premier Trudeau, zei in reactie op de actie van Trump dat alle vluchtelingen welkom zijn in Canada, ongeacht hun geloof. "Diversiteit is onze kracht." Ook Hillary Clinton uitte haar kritiek op het beleid van Trump: "Dit is niet wie wij zijn", aldus de voormalige presidentskandidate.

Trump ligt niet alleen onder vuur van politici. Mensenrechtenactivist Malala Yousafzai heeft het bevel van Trump veroordeeld: "Dit breekt mijn hart", aldus de Nobelprijs voor de Vrede-winnares. Apple-CEO Tim Cook, schrijft in een brief aan zijn personeel dat "dit geen beleid is dat wij steunen". Uber-oprichter Travis Kalanick zegt volgende week vrijdag met Trump te zullen praten.