De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft onverwachts aangekondigd dat ze binnenkort haar functie neerlegt. Zaterdag komt Arderns partij, de New Zealand Labour Party, bijeen om een nieuwe leider te kiezen, die dan het premierschap kan overnemen.

Ardern deed haar verrassende aankondiging donderdag tijdens haar eerste persconferentie van 2023, die op televisie werd uitgezonden.

“Ik weet wat deze baan vereist en ik weet dat ik niet langer genoeg in de tank heb. Zo simpel is het”, zei ze. “We geven alles wat we kunnen zolang we kunnen, en dan is het tijd te stoppen. En voor mij is het nu tijd.”

En: “Deze zomer had ik gehoopt een manier te vinden om me voor te bereiden op niet zomaar een jaar, maar een nieuwe termijn, want dat is wat dit jaar vereist”, zei een zichtbaar geëmotioneerde Ardern. “Dat heb ik niet kunnen doen.”

Ardern zal per 7 februari haar functie neerleggen. Vicepremier Grant Robertson, die ook minister van Financiën is, zei in een verklaring dat hij zich niet kandidaat zal stellen als de volgende Labour-leider.

De parlementsverkiezingen dit jaar op 14 oktober zullen plaatsvinden, zo kondigde Ardern aaan. Daarin zal zij niet verkiesbaar zijn, maakte ze duidelijk.

Ardern werd in 2017 op 37-jarige leeftijd tot premier van Nieuw-Zeeland gekozen. Ze is een van 's werelds jongste vrouwelijke regeringsleiders en pas de tweede regeringsleider die moeder werd terwijl ze nog in functie was.

LEES OOK: Van Brazilië tot Kaapverdië: dit zijn 5 landen buiten de EU die visa verstrekken aan ‘digital nomads’ die minder dan €3.000 per maand verdienen