De huizenprijzen in Amerikaanse steden als Los Angeles en San Francisco schieten al een paar jaar omhoog. In San Francisco betaal je, als je in je eentje woont, gemiddeld ruim 1.900 dollar per maand.

Dat is een flink bedrag en het is dus geen wonder dat er steeds meer mensen op straat leven in de stad.

De jonge ondernemer Elvina Beck (34), geboren in de voormalige Sovjet-Unie, heeft daar een oplossing op bedacht: ze heeft een soort hostels gebouwd waar mensen voor 1.200 dollar per maand een bed kunnen huren.

De 220 bedden die te huur zijn vind je verspreid over zes locaties in Los Angeles en San Francisco. Als je eenmaal bent aangemeld bij het bedrijf, PodShare, kun je op al die locaties terecht om te slapen. Beck wil uiteindelijk over de hele wereld locaties bouwen.

Ieder stapelbed heeft een paar kastjes voor persoonlijke bezittingen en een televisie. Verder heb je als bewoner een eigen kluisje en toegang tot de wifi. Ook ligt er eten in de koelkast en kun je met huisgenoten ontspannen in gemeenschappelijke ruimtes.

Beck zegt tegen CNN dat ze PodShare heeft opgericht omdat ze zelf ook zo wil wonen. “Ik ben single, heb geen kinderen en geen huisdieren. Ik heb dit gebouwd voor mensen zoals ik.”

“PodShare lijkt op het communistische concept waarbij de staat in je basisbehoeften voorziet. Dat doen wij ook. Wij zorgen ervoor dat er altijd eten in de koelkast ligt en dat er bijvoorbeeld altijd toiletpapier en tandpasta is”, zegt Beck.

Lees ook op Business Insider

Voor één ding kan Beck niet zorgen: privacy. De kamers lijken op die van een hostel, met gedeelde slaapzalen, dus als bewoner heb je niet echt veel mogelijkheden om je even terug te trekken.

Bewoner Stephen T. Johnson vindt dat in ieder geval niet erg, zegt hij tegen CNN. Tot een paar maanden geleden betaalde hij 1.750 dollar per maand voor een minuscule studio van 12 vierkante meter. “Dit voelt als een luxe en het kost me minder.”

“Ik denk dat er in de toekomst veel meer verschillende manieren van wonen zijn, en dit is er een van. Het moeilijkste aan op een plek als deze wonen is dat je je privacy moet opgeven, dat is echt iets waar je aan moet wennen. Maar je vindt uiteindelijk wel weer manieren om jezelf terug te trekken, er zijn hier genoeg hoekjes.”

Oprichtster Beck denkt ook dat haar bewoners het geen probleem vinden dat ze minder privacy hebben. “Als je midden in de stad wilt wonen voor deze prijs, moet je dingen opgeven. En dat is hier privacy.”

Zodra de huizenprijzen weer wat zakken, denkt ze dat PodShare failliet zal gaan. “Maar dat is prima. Ik heb PodShare opgericht om een probleem op te lossen. Als de huren weer zakken, is PodShare niet meer nodig, iedereen kan dan zijn eigen huis betalen. En dat is goed.”

Lees meer over de huizenmarkt: