De huizenmarkt in Nederland mag dan over z’n piek heen zijn, voor veel kopers is het nog altijd dringen geblazen op woningmarkt.

Huizenprijzen in de Randstad stijgen nog altijd flink terwijl de economische groei afneemt. Dat betekent dat het nog wat moeilijker wordt om in de grote steden een geschikt en betaalbaar huis te vinden.

Maar tegenover sterke prijsstijgingen van 13 procent het afgelopen jaar, zoals in Rotterdam en Den Haag, staan heel zwakke prijsstijgingen van zo’n 3 procent in bijvoorbeeld het Limburgse Maasgouw en Roerdalen, zo laten cijfers van onderzoeksbureau Calcasa zien.

Hoeveel huis zou je kunnen krijgen voor de gemiddelde huizenprijs van drie ton in de plaatsen die tot de grootste stijgers behoren? En hoeveel vierkante meter kun je kopen in de gemeenten waar de huizenprijzen het minst stegen?

Business Insider koos vijf plaatsen die volgens Calcasa de sterkste en zwakste prijsstijgingen per vierkante meter lieten zien in het laatste kwartaal van 2018 ten opzichte van een jaar eerder.

Daarna bekeken we op Funda.nl aanbiedingen tussen de 275 duizend euro en 325 duizend euro. Dat levert het volgende plaatje op:

Dit kun je voor drie ton kopen in plaatsen waar de huizenprijzen het sterkst stijgen:


1. Den Haag (4e kwartaal 2018: + 13,9%): 81 m² voor €300.000

Altijd al dicht bij het strand willen wonen? In Den Haag heb je voor drie ton al een optrekje van 81 m² op twintig minuten loopafstand van de duinen en de Scheveningse boulevard.

Deze goed onderhouden vierkamerwoning uit 1926 in de Fuchsiastraat is gelegen in een straat met eenrichtingsverkeer. Dus je kunt ook lekker rustig in je voor- en achtertuin zitten als een wandeling naar het strand te veel gevraagd is.


2. Rotterdam (4e kwartaal 2018: + 13,5%): 83 m² voor €300.000

Op de derde verdieping wonen in een flatgebouw is misschien niet je droom, maar voor drie ton vind je op de Rotterdamse Schiekade een instapklaar appartement in het centrum van de stad.

Geen tuin, maar een balkon op het zuiden en een eigen parkeerplaats. Een klein pareltje in de opkomende Agniesebuurt. Dichtbij tram- en bushaltes, het Centraal Station en eetgelegenheden in het Oude Noorden.


3. Rijswijk (4e kwartaal 2018: + 13%): 115 m² voor €299.000

Google Maps

Authentiek wonen kan je op de H. Gerhardlaan. Je zult deze vijfkamer-gezinswoning iets meer moeten geven dan een likje verf om het leefbaar te maken. Niet instapklaar, maar wel potentie.

Zeer bereikbaar door de gunstige ligging bij het treinstation van Rijswijk en de A4.


4. Schiedam (4e kwartaal 2018: + 12,9%): 104 m² voor €309.000

Altijd al in een straat willen wonen die vernoemd is naar een Ikea-kast? Dan is dit appartement in Schiedam iets voor jou. In de Malmö vind je een moderne portiekflat met bouwjaar 2008.

Met drie kamers is dit een instapklare gezinswoning voor jonge ouders in de buurt van scholen en natuurparken. Bovendien handig boven een Dirk van den Broek gebouwd, voor als je luiers of babyvoeding moet hebben.


5. Almere (4e kwartaal 2018: + 12,7%): 173 m² voor €325.000

Als je nog dichterbij het water wil wonen dan op de Arubapier in Almere, dan kun je overwegen een woonboot te kopen. Je moet wel van een beetje donker houden, want met uitzondering van het woongedeelte zijn ramen in dit huis schaars. Deze zeskamerwoning ligt dichtbij de A6 en A27, dus het is weliswaar Almere, maar je bent snel ergens anders.


Dit kun je kopen voor drie ton op de plekken waar de huizenprijzen het minst stijgen:


1. Maasgouw (4e kwartaal 2018: +3%): 285 m² voor €319.000

Als je van eclectisch houdt, dan is deze 11 kamer tellende woning iets voor jou. In het hart van Heel in de gemeente Maasgouw vind je Dorpsstraat.

Op de begane grond is het huis blijven steken in het bouwjaar 1900, maar zodra je de trappen oploopt reis je door de tijd naar de kitscherige jaren negentig en moderne kamers anno 2019. Ook al is dit huis een koopje, je bent waarschijnlijk een vermogen kwijt om het op te knappen.


2. Roerdalen (4e kwartaal 2018: +3%): 133 m² voor €299.000

Een zeer aantrekkelijke moderne boerderijwoning vind je op de Dr. Biermansstraat in de gemeente Roerdalen. Met zeven kamers, fraaie keukens en een grote garage om je Maserati te stallen of een gigantische man cave te installeren.

Voor de liefhebbers is er ook nog de originele wijnkelder uit 1894 om te ontdekken.


3. Leudal (4e kwartaal 2018: +3,1%): 215 m² voor €300.000

In de tuin kun je volgens Funda varkens houden, maar het huis op Dorpstraat in Heythuysen (gemeente Leudal) is veel interessanter. Gebouwd tussen 1906 en 1930 bieden de tien kamers een inkijkje in het leven van de vorige eeuw.

De authentieke inrichting á la Downton Abbey is van alle moderne gemakken voorzien, zonder daarbij zijn charme verloren te hebben. Dichtbij Roermond en Weert gelegen, is deze plek een uitstekende uitvalsbasis om de natuur te ontdekken die het zuiden van het land te bieden heeft.


4. Echt-Susteren (4e kwartaal 2018: +3,6%): 143 m² voor €300.000

De ruime gezinswoning op de Gildenlaan in Susteren koop je voor de tuin die nog groter is dan de oppervlakte van het huis.

Een ideale plek om in alle stilte kinderen groot te brengen in de rust van Limburg. Instapklaar, al zul je waarschijnlijk wel moeten investeren in een nieuwe keuken en badkamer.


5. Zuidhorn (4e kwartaal 2018: +3,9%): 153 m² voor €325.000

Deze royale vrijstaande woning op de Molenstraat is op loopafstand van het centrum van Zuidhorn gelegen. En als je meer reuring zoekt zit je binnen twintig minuten in Groningen, met het openbaar vervoer of de auto via de N355. Met 153 m² oppervlakte en zeven kamers is dit huis geschikt voor een groot gezin.


Lees meer over de huizenmarkt: