De tech-hoofdstad van de Verenigde Staten, San Francisco, heeft een groot probleem: poep, mensenpoep…

Het is een van de rijkste steden van het land, maar tussen 2011 en 2018 is het aantal incidenten met menselijke poep op straat flink toegenomen. In 2011 werden er nog maar 5.500 incidenten in het tech-walhalla gemeld, in 2018 lag dat op ruim 28.000.

De toename van het poepprobleem is goed te zien in de onderstaande grafiek van de non-profitorganisatie Open the Books, die op eigen initiatief overheidsfinanciën in de gaten houdt:

San Francisco human feces chart

Foto: Open the Books/Gemeente San Francisco

Het gaat hierbij trouwens alleen om de gemelde poepincidenten. Aangezien de gemeente niet voor alle menselijke uitwerpselen op straat gebeld wordt, ligt het echte aantal poepincidenten waarschijnlijk nog hoger.

Ook de burgemeester van San Francisco, London Breed, is zich bewust van het poepprobleem. “Er liggen nu meer uitwerpselen op de stoep dan ik in mijn leven heb gezien”, zei hij in 2018 tegen de omroep NBC. “En het zijn geen uitwerpselen van honden – het komt van mensen. Het is een gigantisch probleem.”

San Francisco probeert al jaren iets aan het probleem te doen. Er loopt bijvoorbeeld een “Poop Patrol” rond in de stad die de straten schoon moet houden.

Lees ook op Business Insider

San Francisco Poop Patrol

Foto: De Poop Patrol.  Bron: Ben Margot/AP

Maar waar komt al die poep vandaan? In Amsterdam zijn de woningprijzen al behoorlijk hoog, maar in San Francisco zijn die torenhoog. Daardoor zijn er steeds meer daklozen. In 2017 bleek uit een enquête dat er in de Amerikaanse stad zo’n 7.500 mensen op straat leven.

Lees ook: Silicon Valley is zo duur dat mensen die $ 400.000 per jaar verdienen, denken dat ze tot de middenklasse behoren

Die hebben maar beperkt toegang tot publieke voorzieningen, en dus ook niet tot een toilet. Het is dus maar de vraag of het Poop Patrol dat probleem in z’n eentje op kan lossen

Lees meer over poep: