Philips heeft een grote deal gesloten met de Amerikaanse regering over de levering van beademingsapparatuur.

Het zorgtechbedrijf gaat dit jaar 43.000 beademingsapparaten leveren aan de VS.

De deal heeft een waarde bij bijna 600 miljoen euro.

Topman Frans van Houten benadrukt dat Philips ook andere landen blijft beleveren met beademingsapparatuur.

Medisch technologiebedrijf Philips gaat tot het einde van het jaar 43.000 beademingsapparaten leveren aan het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. Daarvan worden er 2.500 voor het einde van mei geleverd.

In totaal is de deal 647 miljoen dollar, omgerekend ruim 595 miljoen euro, waard.

Voor de levering van materialen voor de beademingsapparatuur zet het ministerie een oorlogswet uit de jaren vijftig in. Met de Defense Production Act kan de Amerikaanse overheid leveranciers dwingen voldoende materiaal te leveren.

Lees ook op Business Insider

Topman Philips benadrukt dat het bedrijf ook buiten de VS beademingsapparatuur levert

Philips-topman Frans van Houten geeft aan dat het Nederlandse bedrijf gelooft in een “eerlijke verdeling” van de beschikbare apparatuur en blijft dan ook gewoon aan andere landen leveren.

Philips beloofde eerder al de productie van beademingsapparatuur, die op twee locaties in de VS worden gemaakt, te zullen verviervoudigen. Momenteel worden er wekelijks 1.000 geproduceerd, hetgeen al een verdubbeling is ten opzichte van begin dit jaar. Aan het einde van het derde kwartaal moeten dit er 4000 zijn.

Nederland had eerder bij Philips 1000 beademingsapparaten en 1.000 patiëntbewakingssystemen besteld. Daarvan zijn recent de eerste 100 geleverd.

De multinational vreesde aanvankelijk dat de levering mogelijk in gevaar zou kunnen komen door de Defence Production Act, maar dat lijkt nu niet het geval te zijn.

De medische apparatuur wordt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de verschillende ziekenhuizen in Nederland verdeeld. Mede dankzij deze apparaten kan het aantal bedden voor coronapatiënten op de intensive care verder worden verhoogd.

“Het kabinet zet alles op alles om de ic-capaciteit met beademingsapparatuur zo veel mogelijk te vergroten. Daarom is deze levering van beademingsapparaten en patiëntbewakingssystemen ontzettend belangrijk. Maar we zijn er nog niet, want er is grote behoefte aan meer apparatuur. Ook de vervolgleveringen moeten zo spoedig mogelijk naar Nederland komen. Deze andere bestellingen zijn al geplaatst”, zei minister Martin van Rijn eind maart.

Lees meer over de coronacrisis: