• In het Verenigd Koninkrijk heeft de Conservatieve politca Penny Mordaunt zich als eerste gemeld in de strijd om de opvolging van Liz Truss als premier.
  • Ook in Italië is er beweging op weg naar de vorming van een nieuwe regering; Giorgia Meloni van de rechts-radicale partij Fratelli d’Italia is gevraagd als nieuwe premier.
  • Meloni was de grote winnaar van de Italiaanse parlementsverkiezingen van september.
  • Lees ook: Zonder Brexit zou de handel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk 20% hoger liggen:

 In het Verenigd Koninkrijk heeft de Conservatieve parlementariër Penny Mordaunt heeft zich als eerste verkiesbaar gesteld om de Britse premier Liz Truss op te volgen. Ze probeerde ook al partijleider van de regerende Conservatieven te worden na het aftreden van Boris Johnson in juli, maar werd toen derde, achter Truss en Rishi Sunak.

Mordaunt zegt zich gesteund te voelen door collega’s die ook een “frisse start” willen. Ze wil leiden om “het land te verenigen” en de volgende landelijke verkiezingen te winnen. Om de leiderschapsverkiezing komende maandag te halen, moet ze in elk geval honderd partijgenoten achter zich krijgen. In juli kreeg ze 105 parlementsleden achter zich.

Volgens Sky News hebben nu in elk geval zestien Conservatieve parlementariërs uitgesproken haar kandidatuur te steunen. Rishi Sunak en Boris Johnson zouden al op een stuk meer partijgenoten kunnen rekenen, respectievelijk 63 en 36. Zij hebben nog niet bevestigd dat ze premier willen worden, maar hebben tot maandag om zich verkiesbaar te stellen.

Onder Truss’ korte premierschap was Mordaunt de fractieleider van de Conservatieve Partij in het Lagerhuis. Eerder bekleedde ze verschillende posten als minister en onderminister.

Giorgia Meloni gevraagd om regering te vormen in Italië

Ook in Italië staat een regeringswissel op de agenda, maar in dit geval is dat het resultaat van nieuwe verkiezingen.

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft de 45-jarige Giorgia Meloni gevraagd een regering te vormen. Ze wordt zo de eerste vrouwelijke premier van het land.

De conservatieve en nationalistische politica behaalde in september een grote verkiezingsoverwinning met haar voorheen kleine partij Fratelli d'Italia. Die kreeg met 26 procent ook veel meer stemmen dan Meloni's twee bondgenoten in een rechtse politieke alliantie.

Meloni wordt nu de premier in een regeringscoalitie met Matteo Salvini (Lega) en Silvio Berlusconi (Fuerza Italia). Fratelli is feitelijk voor het grootste deel afgesplitst van de partij van Berlusconi in 2012. Ze was tot afgelopen maand een kleine partij zonder bestuurservaring van betekenis. Salvini en Berlusconi zullen daarom naar verwachting in de nieuwe regering veel belangrijke posten kunnen krijgen.

LEES OOK: 8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië