Dat je in Amsterdam soms een vermogen kwijt bent voor een schamele huurwoning is bekend. Check deze studio met opklapbed die bijna 1.500 euro per maand moet kosten.

Maar ook in Utrecht is het lastig om een betaalbare huurwoning in het middensegment te vinden. Een huurder betaalt gemiddeld 16,44 euro per vierkante meter, becijferde woningverhuursite Pararius onlangs. Daarmee is Utrecht de op drie na duurste huurstad van Nederland.

“De prijzen in Utrecht stegen de afgelopen jaren explosief. Als er geen maatregelen worden genomen, wordt ook Utrecht in de toekomst onbetaalbaar”, aldus Pararius-directeur Jasper de Groot. “We zien in sommige wijken van Utrecht nu al Amsterdamse prijzen.”

Die maatregelen komen er nu. In navolging van Amsterdam wil de gemeente Utrecht de vrijehuursector streng reguleren, om zo projectontwikkelaars te dwingen betaalbare prijzen te vragen voor hun woningen.

Dat is vooral nodig in het middensegment, signaleerde Pararius. Voor een woning van 50 vierkante meter ben je in Utrecht al gauw 980 euro kwijt. “De vraag naar middeldure huurwoningen komt vaak van starters, doorstromers vanuit de sociale huur en huishoudens met een middeninkomen. Voor hen is een woning tot 50 vierkante meter gewoon te klein”, aldus De Groot.

Utrecht wil prijsplafond middensegement huurwoningen

De gemeente wil woningen in de middensector betaalbaar houden door een grens te trekken: voor nieuwe huizen van 50 tot 80 vierkante meter moet de huurprijs tussen de 710 en 950 euro liggen. Ook mag de huur twintig jaar lang niet sneller stijgen dan de inflatie.

Goede voorwaarden voor de starters en mensen met middeninkomens die Utrecht wil behouden, maar institutionele beleggers en projectontwikkelaars zijn minder enthousiast. Zij betwijfelen of het nog wel uit kan om te investeren in nieuwe woningbouwprojecten, schrijft het Financieele Dagblad. En dat zijn juist de partijen die de nieuwe woningen in het middensegment moeten financieren.

"De eisen van de gemeente gaan zo ver dat veel ontwikkelaars het wel uit hun hoofd zullen laten om te investeren", zegt Jan Fokkema van Neprom, de belangenvereniging voor projectontwikkelaars, in het FD.

Maar de Utrechtse PvdA-fractie heeft daar geen boodschap aan. "Als de ontwikkelaar niet wil meewerken wordt de ontwikkeling van dit project wat de PvdA betreft desnoods stopgezet", schreef de partij eerder op zijn website. "Het is de plicht van de gemeente om actief te blijven zorgen voor betaalbare en fatsoenlijke woningen."

De gemeenteraad neemt in het najaar een besluit over het voorstel.

LEES OOK: Als je je huis verkoopt, kun je beter een ronde prijs vragen

MIS OOK NIET: 11 tekenen dat je baas stiekem verliefd op je is