Er is grote behoefte aan betaalbare huurwoningen in het middensegment. Nergens is dat duidelijker dan in Amsterdam, waar de huizenmarkt oververhit is.

Amsterdam en de omliggende gemeentes willen tot en met 2020 zo’n 60.000 woningen erbij bouwen. Dat is op zich een goed streven, al is het de vraag of dat voldoende is.

Belangrijker is de vraag wat voor type woningen erbij komen. De vastgoedprojecten De Lofts en North Orleans laten zien dat op de Amsterdamse huizenmarkt niks te gek is, zoals Nils de Lange van Vice onlangs signaleerde.

Beide projecten richten zich op jonge mensen met peperdure woonconcepten: veel geld voor weinig vierkante meters, maar wel met gemeenschappelijke ruimtes, bandenplakservice en kunstuitleen.

“De millennial wil gewoon wonen”, betoogt De Lange. “Daarom zou het zo prettig zijn als er voor deze doelgroep eens gewoon huizen werden gebouwd, in plaats van woonconcepten.”

Neem een kijkje in De Lofts en North Orleans om te zien hoe vastgoedontwikkelaars denken dat jonge mensen willen wonen.


De Lofts verrijst op het Amstelkwartier, in het zuiden van Amsterdam op zo'n twintig minuten fietsen van de Dam. Het appartementencomplex telt 212 studio's en tweekamerappartementen.


De Lofts is volgens vastgoedontwikkelaar AM een antwoord op de toenemende vraag naar middeldure woningen binnen de stad. "Met name bij jongeren geboren tussen 1980 en 2000, de millennials of young professionals. Deze doelgroep koopt op latere leeftijd een huis, hecht minder waarde aan bezit en wil graag voorzieningen delen."

Millennial Steven Schokker veegt in een reactie op Het Parool de vloer aan met die redenering.

"Wat een bullshitargumenten. We willen best een huis kopen maar kunnen dat gewoon niet betalen", aldus Schokker. "We delen graag voorzieningen omdat het goedkoper is - niet omdat we het graag willen - we kunnen niet anders. We hechten minder waar aan bezit omdat we het geld niet hebben om dingen te kopen."


Toch denkt AM dat er wel degelijk een markt is voor de woningen met gedeelde ruimtes. Op de begane grond van De Lofts komen onder meer een woonkamer, een bibliotheek met werkruimtes en een wasserette.


Ook komt er een gemeenschappelijk dakterras. Dat moet je alleen wel delen met de 211 andere mensen die in het complex wonen.


Volgens AM zijn er al duizend inschrijvingen voor de appartementen op het Amstelkwartier. De kosten: 950 euro per maand voor een woonoppervlak van gemiddeld 32 vierkante meter.

Rob Boemen van de ASVA Studentenunie denkt niet dat de millennialsstudio's een oplossing zijn voor het woningtekort in Amsterdam. De stad blijft alleen bereikbaar voor iedereen als er meer sociale woningvoorraad wordt gebouwd, zegt hij tegenover Het Parool. "Dat is alleen maar mogelijk door betaalbare huisvesting te creëren en niet studio's van 32 vierkante meter voor 950 euro per maand."


Nog gekker is het prijzige appartementencomplex North Orleans dat op een industrieterrein in Amsterdam-Noord staat. Voor de 120 gemeubileerde studio's van dertig vierkante meter die in maart 2017 opgeleverd worden ben je maandelijks tussen de 1050 en 1250 euro aan kale huur kwijt.

De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens van Wonen is niet te spreken over de gang van zaken. De gemeente gaf in 2014 een bouwvergunning af in de veronderstelling dat er studentenwoningen op het industrieterrein zouden komen, maar die afspraak blijkt juridisch niks waard.


North Orleans is bedoeld voor 'young urban professionals', aldus de website. Maar die moeten wel over een goed gevulde beurs beschikken. Want naast de maandhuur ben je 225 euro aan servicekosten kwijt, onder meer voor een schoonmaakster.


De studio's zijn zo krap dat het bed is weggewerkt in een wand. Verder is een huisdier verboden en mag je niet roken of drugs gebruiken. Maar er is wel een deal met een bandenplakservice en een kunstuitleencentrum.


Young professionals zijn natuurlijk te lui om naar de supermarkt te gaan. Dus beschikt North Orleans over een foodhal met een koffiezaak, pizzatent en steakrestaurant.

De mensen achter North Orleans zien het helemaal zitten: "Je kunt eten aan de lange tafel (altijd leuk om bij te praten met de buren), of je eten meenemen en opeten in de binnentuin. Je zult merken dat je telkens terugkomt."

Overigens is de website in het Engels, wat erop duidt dat North Orleans mikt op een internationaal publiek. Wellicht dat expats wel staan te trappelen om bijna 1500 euro voor een studio te lappen.


De man achter North Orleans, de 55-jarige vastgoedondernemer Oscar Stradmann, snapt de ophef over de peperdure studio's niet. "Met de gemeente is nooit iets afgesproken over de prijs van de appartementen, én wij zitten in de vrije sector", zegt hij tegenover Quote. "Dat betekent dat we mogen vragen wat we willen."

Volgens Stradmann is er voldoende interesse voor de appartementen. "Inmiddels zijn 110 van de 120 appartementen verhuurd, en daar zitten ook studenten bij", tekent Quote op. "Het is uiteindelijk aan die mensen zelf of ze de prijs willen betalen."

LEES OOK: Zoveel huis krijg je voor €248 duizend in 12 Nederlandse provincies