Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Jarig Starbucks wil meer gaan teruggeven aan de aarde dan het er uit haalt
  • Navigatie van zelfrijdende auto’s kan beter door een techniek die planten gebruiken
  • Studenten beginnen “AirBnB voor bijlessen”

 

1. Jarig Starbucks wil meer gaan teruggeven aan de aarde dan het er uit haalt

Volgend jaar bestaat koffieketen Starbucks 50 jaar, dan wil het bedrijf zijn eigen klimaatdoelen voor 2030 gaan presenteren. De keten maakte deze week bekend wat ze gaan doen om ervoor te zorgen dat ze meer teruggeven aan de planeet dan dat het bedrijf nodig heeft van moeder aarde.

Starbucks wil af van de wegwerpverpakkingen en gaat het menu aanpassen, met meer plantaardige opties. De koffiezaak gaat investeren in innovatieve landbouwpraktijken. Denk aan methodes met herbebossing en het terugbrengen van water in de natuur.

Lees ook op Business Insider

De hele bedrijfsvoering gaat op de schop. Dat betekent dat Starbucks meer gaat bijdragen aan de omgeving van de zaken. Niet alleen moet er minder verspilling zijn, ook productie en aanvoer naar de winkels toe moet duurzaam.

2. Navigatie van zelfrijdende auto’s kan beter door een techniek die planten gebruiken

Prof Jan Steckel en zijn collega Dr. Ralph Simon lieten zich inspireren door een bijzondere co-evolutie tussen vleermuizen en bloemen. Zo konden ze een probleem met navigatie voor auto’s oplossen.

Plaatsbepaling met geluid, via sonar, is voor zelfrijdende auto’s en robots niet altijd geschikt omdat het tussen alle echo’s lastig kan zijn te zeggen wat nu wat is. Planten hebben dit probleem al lang opgelost. Zij hebben speciale bloemdelen die als reflectoren functioneren, daarmee vallen ze op tussen de “normale” planten. Sonarbepaling van vleermuizen werkt dan ineens wél!

De twee wetenschappers gebruiken dit idee nu ook; zij maakten special sonar’verkeersborden’ voor langs de weg. Zo kunnen robots en auto’s in een verwarrende omgeving toch hun weg vinden, dankzij deze unieke geluidswegwijzers. Met dank aan plant en vleermuis.

3. Studenten beginnen “AirBnB voor bijlessen”

De markt van studiebegeleiding is groot en wordt vooral gedomineerd door bedrijven met hoge tarieven en lange wachttijden. Studentvoorstudent biedt daar nu een oplossing voor, schrijft het AD. Het platform is namelijk een soort AirBnB voor bijlessen, waar studenten hun diensten kunnen aanbieden aan andere studenten en scholieren.

Deze tutoren hebben ieder hun eigen specialisatie en bepalen hun eigen uurtarief. Daarvan mogen ze 85% zelf houde. Om hun dienst te mogen aanbieden moeten ze wel minimaal een 7 gehaald hebben in de vakken waarin ze bijles willen geven.

De komende weken wordt het platform in acht Nederlandse steden gelanceerd.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Sono Motors kan door dankzij €53 miljoen aan crowdfunding