De Duitse zonneautostartup Sono Motors is gered. De concurrent van het Nederlandse Lightyear wist via crowdfunding ruim 53 miljoen euro op te halen. Daarmee kan het bedrijf verder zonder investeerders.

Sono Motors heeft een prototype van een zonneauto ontwikkeld, de Sion. Die heeft zonnepanelen op de motorkap, het dak en de deuren om het bereik te vergroten. De elektrische auto kan 250 kilometer rijden op een volle accu en maximaal 34 kilometer extra als de zonnepanelen ook stroom leveren.

Een van de opvallende ontwerpkeuzes is de laag mos die is geïntegreerd in het dashboard. Dit als onderdeel van het luchtzuiveringssysteem. Het mos kan tot twintig procent fijnstof uit de lucht filteren, terwijl de temperatuur en de vochtigheidsgraad wordt gereguleerd.

De Sion zou in de tweede helft van 2020 in productie moeten gaan, maar Sono Motors liep tegen problemen aan. Gesprekken met bestaande investeerders draaiden op niets uit.

Volgens oprichters Laurin Hahn en Jona Christians kwamen de “verwachtingen van de klassieke investeringswereld en onze waarden niet overeen”. Met andere woorden: financiers wilden snelle winst, terwijl Hahn en Christians juist naar de lange termijn kijken. Zij willen een voertuig produceren met een zo laag mogelijke milieu-impact.

Aanbetaling voor de Sion verhogen

Crowdfunding bood een uitweg. Sono Motors deed een beroep op de 10.000 klanten die een reservering van 200 euro hebben gedaan om de aanbetaling te verhogen of meteen het volledige aankoopbedrag van 25.500 euro te betalen. De opzet slaagde, al moest de actie wel met drie weken worden verlengd.

Tot nu toe hebben 5.261 Sono-fans meer geld ingelegd, goed voor ruim 26 miljoen euro aan inkomsten. Daarvan hebben 866 mensen het volledige aankoopbedrag op tafel gelegd voor de Sion.

Verder kwam er voor 12 miljoen euro aan nieuwe reserveringen binnen en werd er voor 13 miljoen euro aan leningen verstrekt door private financiers. Die hebben een looptijd van vijf jaar tegen een rendement van 6 procent per jaar.

Sono Motors heeft nu voldoende geld om de Sion te produceren. Het eerste exemplaar moet in september 2021 van de band rollen in het Zweedse Trollhättan.

Daarmee is Sono Motors de voorsprong kwijt op het Nederlandse Lightyear. Hun zonneauto komt ook in 2021 op de markt, maar is met een prijskaartje van 149.000 euro wel een stuk duurder.

Lees meer: