• Investeringsfonds Blackstone heeft in juli een aandeel genomen in het veganistische zuivelmerk Oatly.
  • Activisten zijn daar boos over, omdat Blackstone-topman Stephen Schwarzman aanhanger is van Donald Trump en het bedrijf Braziliaanse bedrijven financiert die bijdragen aan de ontbossing van de Amazone.
  • Oatly zegt dat de keuze voor Blackstone als samenwerkingspartner “misschien onverwacht” is, maar dat voor echte verandering iedereen nodig is, ook private equity.

Het merk Oatly, dat veganistische zuivelproducten op basis van haver maakt, ligt onder vuur van activisten. Ze zijn boos dat investeringsmaatschappij Blackstone van miljardair en Trump-aanhanger Stephen Schwarzman aandeelhouder is geworden.

De Zweedse maker van havermelk verkocht in juli een belang in het bedrijf ter waarde van zo’n 170 miljoen euro aan een consortium van beleggers. Daarbij zaten onder meer de investeringstak van Rabobank, beroemdheden als Oprah Winfrey, Jay-Z en Natalie Portman, voormalig Starbucks-topman Howard Schultz en dus investeringsmaatschappij Blackstone.

De deal, waarbij Oatly op bijna 1,7 miljard euro werd gewaardeerd, is op de radar gekomen van klimaatactivisten en politieke activisten. Volgens hen dragen door Blackstone gefinancierde bedrijven bij aan de ontbossing van het Amazonegebied.

Braziliaanse bouwbedrijven

In een Twitter-discussie werd afgelopen weekend de aandacht gevestigd op twee Braziliaanse bouwbedrijven waar Blackstone in heeft geïnvesteerd: Hidrovias do Brazil en Pátria Investimento.

Hidrovias wordt ervan beschuldigd een aanzienlijke bijdrage te leveren aan ontbossing door het aanleggen van een weg van honderden kilometers door de Amazone genaamd BR-163.

Blackstone ontkent de beschuldigingen aan het adres van Hidrovias in een verklaring: "De onjuiste claims en verkeerde beschrijvingen zitten er helemaal naast en zijn onverantwoordelijk."

"Hidrovias is niet de eigenaar van de weg in kwestie (BR-163), heeft er geen controle over of enig direct of indirect belang in. De weg wordt sinds 1976 beheerd door de Braziliaanse overheid. Het bedrijf heeft de weg niet aangelegd of geasfalteerd."

Naast de Braziliaanse connectie wijzen activisten erop dat CEO Stephen Scharzman van Blackstone een prominente aanhanger is van de Amerikaanse president Donald Trump, die niet bepaald goed ligt bij veganisten. Volgens CNBC heeft Schwarzman onlangs 3 miljoen dollar bijgedragen aan de campagne van Trump.

Oatly verdedigt zich

Oatly stelde op Twitter dat de samenwerking met Blackstone misschien een "onverwachte keuze" is, maar zal helpen "onze duurzame missie uit de breiden en meer plantaardige producten te creëren."

"We denken dat voor echte verandering iedereen betrokken moet zijn, ook private equity. Deze investering zal de veganistische beweging verder helpen. Het wereldwijde kapitaal gaat richting duurzaamheid in plaats van naar iets anders."

Het tekenen van de investeringsovereenkomst van bijna 170 miljoen euro geeft de toenemende populariteit van haverproducten aan. In de VS is de consumptie van plantaardige melk afgelopen maart met maar liefst 470 procent toegenomen vergeleken met een jaar eerder, blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Nielsen.

Lees meer over duurzaam beleggen: