Nederland hoort bij de grootste exportverliezers bij een ‘no deal’-Brexit.

Als het vertrek van de Britten uit de Europese Unie komende maanden uitdraait op een harde Brexit, en daar gaat het steeds meer op lijken, kost dat ons land alleen al volgend jaar 4 miljard euro aan export.

Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes.

De onderzoekers gaan er in hun berekeningen onder meer vanuit dat de wisselkoers van het Britse pond bij het uitblijven van een goed akkoord flink onderuit zal gaan.

Maar er zijn meer terreinen waarop Nederland verliest bij een ‘no deal’-Brexit. Zo is de Britse maritieme handel nauw verbonden met die van de EU. Dit heeft vooral te maken met de positie van overslaghavens zoals Rotterdam, Antwerpen en Zeebrugge.

58 procent van de zeehandel van Londen heeft betrekking op Nederland en België. Dit komt vooral doordat bijvoorbeeld grotere containerschepen van buiten Europa eerst Rotterdam aandoen, waarna kleinere schepen spullen overbrengen naar het Verenigd Koninkrijk.

Per saldo schept dit een sterke wederzijdse afhankelijkheid: disruptie van havens bij een ‘no deal’-Brexit raakt dus zowel de Britse als de Nederlandse logistiek keihard.

Lees ook op Business Insider

Ook is de Nederlandse overheid minstens 100 miljoen euro kwijt aan extra personeel, met name bij de douane en voedsel- en warenautoriteit. En kunnen we na 29 maart 2019 nog wel per vliegtuig naar Londen?

RTL Nieuws zette de enorme gevolgen van een ‘no deal’-Brexit voor Nederland op een rij: