Geen serie is zo populair als Game of Thrones. Er is echter ook geen serie die zoveel wordt gedownload als de productie van mediabedrijf HBO. Maandag verscheen seizoen vijf  overal ter wereld, maar afgelopen weekend waren de eerste vier afleveringen illegaal al beschikbaar. 

Dat schrijven verschillende media, waaronder de site Quartz. (Er zitten trouwens geen spoilers in dit artikel!)

Maandag 13 april 20.30 uur Nederlandse tijd, het moment waar veel seriefanaten zaten te wachten: de eerste aflevering van het vijfde seizoen van Game of Thrones kwam online. Zondagavond was de première in de Verenigde Staten, maandag was Europa officieel aan de beurt.

Een strijd tussen zeven adellijke families om de IJzeren Troon. Dat is in het kort waar de fantasy-serie over gaat. Het is gebaseerd op de boekenreeks ‘Het lied van IJs en Vuur’, geschreven door de Amerikaan George R.R. Martin. Volgens Sience Fictionsite The Wertzone werden er tot 2013 wereldwijd al meer dan 28 miljoen boeken van de serie verkocht, waaronder e-books.

Maar de serie is misschien nog wel een groter succes. Naar de ontknoping van het vierde seizoen keken vorig jaar alleen al in de Verenigde Staten 7,2 miljoen mensen, zo meldde mijnserie.nl eerder. Volgens diezelfde site lagen de kijkcijfers in Nederland via de televisie net onder de driehonderdduizend.

Downloadrecords

Maar al dat succes heeft ook een keerzijde: Game of Thrones is ook qua downloads kampioen. Geen enkele televisieserie werd ooit zoveel op een illegale wijze bekeken. De afsluitende aflevering van het vorige seizoen werd binnen twaalf uur nadat het was uitgezonden ongeveer 1,5 miljoen keer gedownload. Daarnaast deelden 163.000 mensen op hetzelfde moment de BitTorrent waarmee dat downloaden gedaan kon worden. Dat schreef althans TorrentFreak, een site met onder andere nieuws over internetprivacy.

Quartz meldde zondag op zijn website dat Game of Thrones nog steeds de recordhouderis op het gebied van downloads. In de afgelopen twee maanden werd 7,1 miljoen keer een  aflevering van de eerste vier seizoenen gedownload. Even ter vergelijking: The Walking Dead had in dezelfde periode 5,7 miljoen downloads, Breaking Bad 3,8 miljoen en Vikings 'slechts' 3,4 miljoen.

De aanbieder van internet-tv HBO probeert intusen de periode tussen de uitzendingen te verkleinen. Anders, zo schrijft ook Quartz, zijn fans snel geneigd om voor de illegale (en goedkope) weg te kiezen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl