Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
1:41
  • De sterke stijging van olie- en gasprijzen zorgde ervoor dat Nederland afgelopen maart ongeveer 1,7 miljard euro extra betaalde voor de import van olie en gas uit Rusland.
  • Maart was de eerste volledige maand van de Russische invasie in Oekraïne, die gepaard ging met een reeks westerse sancties.
  • De export naar zowel Rusland als Oekraïne is sterk gedaald in maart.
  • Lees ook: Saoedi-Arabië wil samenwerking van OPEC met Rusland gewoon voortzetten

Nederland importeerde in maart, de eerste volledige maand van de oorlog in Oekraïne, voor een bedrag van 1,7 miljard euro extra olie en gas uit Rusland.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde handelscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door de sterke stijging van olie- en gasprijzen steeg de omzetwaarde van de import uit Rusland fors. Die nam in totaal toe met 2,2 miljard euro tot 4,1 miljard euro in maart. Minerale brandstoffen waren goed voor 1,7 miljard euro van die toename.

De import uit Oekraïne veranderde in maart nauwelijks in waarde.

De Nederlandse goederenexport naar Oekraïne kelderde in maart door de oorlog in het land. Ook de uitvoer naar Rusland nam in die maand fors af. Rusland viel zijn buurland eind februari binnen, maart is dus de eerste volledige oorlogsmaand en periode.

De export naar Oekraïne nam in maart met 84 procent in waarde af ten opzichte van een jaar eerder. In waarde was de afname van de uitvoer 97 miljoen euro. De export naar Rusland zakte met 67 procent en in waarde met 453 miljoen euro.

Rusland viel Oekraïne eind februari binnen. Vrijwel direct volgden zware sanctiepakketten van westerse landen tegen het land vanwege de oorlog.

LEES OOK: Poetin belandt in ziekenhuis en is in 2023 niet meer aan de macht, voorspelt voormalige chef Britse spionnendienst