• De Russische president Vladimir Poetin is volgend jaar niet meer aan de macht, voorspelt Sir Richard Dearlove. Hij is een voormalig hoofd van de Britse buitenlandse inlichtingendienst MI6.
  • Volgens Dearlove wordt Poetin binnenkort voor langere tijd opgenomen en behandeld in het ziekenhuis, en komt hij daarna niet meer terug.
  • Dearlove mengt zich hiermee in de geruchtenstroom dat de Russische leider ziek zou zijn, en langzaam zijn macht verliest.
  • Lees ook: Hoe ziek is Poetin? Een tijdlijn van de gezondheidsproblemen van de Russische president

Het voormalige hoofd van de Britse inlichtingendienst MI6, Sir Richard Dearlove, voorspelt dat de Russische president Poetin volgend jaar niet meer aan de macht.

Dearlove was de baas van de Britse spionnendienst tussen 1999 en 2004. Hij deed zijn voorspelling in een recente aflevering van de podcast One Decision.

“Ik wil best mijn hoofd boven het maaiveld steken. Ik denk dat Poetin voor 2023 weg is. Waarschijnlijk verdwijnt hij in een sanatorium, en keert hij niet meer terug als leider van Rusland”, vertelt Dearlove. Hij stelt dat op deze manier een staatsgreep in Rusland wordt voorkomen.

De prognose van Dearlove sluit aan op een aanhoudende geruchtenstroom dat Poetin misschien ziek zou zijn.

Kremlin denkt dat oorlog in Oekraïne 'verloren' is

Volgens Christo Grozev, een Russische veiligheidsexpert die werkt voor de journalistieke onderzoeksorgansiatie Bellingcat, beschouwen kopstukken in het Kremlin de oorlog in Oekraïne als "verloren". Grozev stelt dat Poetin zijn grip op de macht aan het verliezen is.

Tegenover Radio Liberty heeft Grozev ook aangegeven dat Poetin een groot risico zou nemen, als hij in de komende periode opdracht zou geven tot een nucleaire aanval. De Russische president moet er dan zeker van zijn dat elke van de "vijf handen" die daarbij betrokken zijn, de opdracht zou uitvoeren. Als iemand in de commandostructuur zou weigeren, zou dat het signaal zijn voor een coup tegen de president, aldus Grozev.

De chef van de Oekraïense inlichtingendienst, majoor-generaal Kyrylo Budanov, vertelde afgelopen week tegenover Sky News dat Poetin in een "slechte psychologische en lichamelijke staat" verkeert en "erg ziek" is. Volgens een "optimistische" Budanov zou de oorlog in Oekraïne misschien wel "voor het eind van het jaar voorbij" kunnen zijn.

Ook de voormalige Britse spion Christopher Steele, bekend van het inmiddels in diskrediet gebrachte Trump-dossier, hoort van zijn bronnen in het Kremlin dat Poetin "erg ziek is". De Russische president zou geregeld medische behandelingen krijgen en daarvoor soms vergaderingen laten schieten.

Hoe is het gesteld met Poetin?

De berichten over de gezondheid van Poetin bevinden zich allemaal in de speculatieve sfeer en kunnen niet officieel bevestigd worden.

Volgens voormalig MI6-chef Dearlove bestaan er geen plannen voor een opvolging van de Russische president. Maar hij vermoedt dat als Poetin zich laat opnemen in een ziekenhuis, Nikolaj Patroesjev hem waarschijnlijk zal opvolgen. Patroesjev staat bekend als een ideologische hardliner en is secretaris van de Russische Veiligheidsraad.

Lees ook: Wat gebeurt er als Poetin doodgaat? ‘Er zijn geen politieke partijen die daadwerkelijk iets voorstellen, er zijn geen politici die naar voren kunnen treden’