Over wie wilden we dit jaar alles weten? Wie beheerste het nieuws? Waar maakten we ons druk over?

Er is vrijwel niemand die dat beter weet dan Google. Ieder jaar maakt de zoekgigant een overzicht van waar we dat jaar en masse naar zochten.

Natuurlijk was er de spannende Tour de France, het songfestival en de Tweede Kamerverkiezingen. Maar andere mensen en zaken grepen – vaak om treurige redenen – ook onze aandacht.

Bekijk hieronder de hele lijst van dingen waar we het meest naar googelden in 2017:


10. Ajax – Manchester United

ajax manchester united europa league finale verlies champions league

In aanloop naar dé finale van de Europa Legue in mei wilden we alles weten over de wedstrijd van het jaar. Manchester United won in Stockholm met 0-2 van de ploeg van trainer Peter Bosz. Daarmee greep Ajax naast een tiende Europese beker en liep de club een bonus van 15 miljoen euro mis.


9. Songfestival

OG3NE, songfestival,

De drie zussen van OG3NE eindigden op de elfde plek bij het Eurovisiesongfestival in mei. Dat is redelijk in lijn met de prestaties van recente voorgangers, sinds Anouk de Nederlandse deelname in 2013 nieuw leven inblies. Meer lezen? Zo scoorde OG3NE vergeleken met de vorige 4 Nederlanders op het Eurovisiesongfestival.


8. Fidget Spinner

2017-05-18 20:51:01 epa05973566 A picture made available on 19 May 2017 shows children playing with the newest trend toy, a hand gadget called the Fidget Spinner (or Finger Spinner), at a school in Bern, 18 May 2017. The Fidget Spinner, a toy designed to help children with learning difficulties to relieve stress, is getting more popular around the world. EPA/ALESSANDRO DELLA VALLE

Dé speelgoedhype van het jaar. Al snel deed het verhaal de ronde dat Fidget spinners kinderen zouden helpen zich beter te concentreren. Niet dus, zegt deze psycholoog.


7. Tour de France

2017-07-20 17:33:28 IZOARD - Chris Froome in actie in de beklimming van de Col d'Izoard tijdens de zestiende etappe van de Tour de France tussen Briancon en Izoard. ANP BAS CZERWINSKI

Tout wiellerliefhebbend Nederland zag hoe Chris Froome de titel in de wacht wist te slepen. Tot het laatst aan toe was het spannend: Chris Froome verdedigt na de laatste bergrit een voorsprong van 23 seconden op de Fransman Romain Bardet. De Colombiaan Rigoberto Urán volgt met 29 seconden achterstand op Froome op de derde plaats.

Dit waren trouwens de snelste fietsen in de Tour de France voor de allesbeslissende tijdrit.


6. iPhone 8

De iPhone bestond in september tien jaar en dus waren de verwachtingen voor  de nieuwe iPhone 8 hooggespannen. Op 12 september was hij daar: de iPhone 8. En – verrassing – het nieuwe vlaggenschip, de iPhone X (spreekt uit ’tien’). Een 1.159 euro kostend model, maar in sommige landen is-ie nog veel duurder.

De iPhone 8 moest een succes worden, anders had Apple-baas Tim Cook een groot financieel probleem. Uiteindelijk wist Apple dankzij het model alle verwachtingen te overtreffen.

Sinds de lancering van de twee nieuwe iPhone’s is er ongeveer even vaak gezocht naar beide modellen op Google. De iPhone 8 staat in dit lijstje hoger dan de iPhone X, omdat er vóór de lancering ook al over werd gesproken, als logische opvolger voor de iPhone 7.


5. Staatsloterij Oudejaarstrekking

staatsloterij extra trekking gedupeerden

1 januari 2017 begon al direct chaotisch: had je als deelnemer nu wél of niet gewonnen bij de Oudejaarstrekking? Massaal gingen we op internet op zoek naar het antwoord.

Ondertussen regende het klachten bij de Staatsloterij. Dankzij een storing bij de lotenchecker kregen sommige deelnemers onterecht te horen, dat er wel of niet een prijs op hun lot was gevallen. Via de site kregen sommigen de melding dat ze met hun lot niks hadden gewonnen, maar via de app was dit wel het geval.


4. Abdelhak Nouri

Zaterdag 8 juli zakte Ajacied Abdelhak Nouri als gevolg van hartritmestoornissen tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk in elkaar. Hij is langdurig gereanimeerd en vervolgens per traumahelikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Innsbruck. De eerste onderzoeksresultaten zorgden voor hoop, het hart functioneerde nog normaal. Een paar dagen later bleek dat hij ernstig hersenletsel had opgelopen door zuurstoftekort.

De familie hoopt nog altijd op verbetering van de situatie. Ze hebben een neurochirurg uit Miami om een second opinion en de kans op herstel gevraagd. Over de uitkomst wil de familie geen mededelingen doen. Onlangs maakte de familie wel bekend een stichting te gaan oprichten voor de voormalige middenvelder.

Bekijk hier een overzicht van Nouri’s voetbalcarrière.


3. Patricia Paay

patricia paay maarten oostvogel rechtszaak

Het plasseksfilmpje van Patricia Paay stond heel even op sociale media, maar werden massaal gedeeld in Nederland en België. Paay was overal onderwerp van gesprek, en de zoekterm ging die week door het dak. De celebrity gaf in augustus bij Linda’s Zomerweek aan nog dagelijks te worstelen met het uitlekken van het geruchtmakende filmpje.

“Het gevoel van schaamte is wat gezakt, maar de confrontatie met mensen die me op straat aankijken, blijft moeilijk. … Ik blijf knokken en hoop mijn zaak ooit te winnen, opdat andere slachtoffers er in de toekomst nog iets aan hebben. Iedereen heeft recht op bescherming van zijn of haar privacy. Helaas is dat nog onvoldoende geregeld in ons land.”


2. Stemwijzer

stemwijzer kieswijzer verkiezingen 2017 partijen standpunten

Worstelde jij ook met de keuze op welke politieke partij te stemmen op 15 maart 2017? De kans is groot van wel, massaal gebruikten we de zoekterm ‘stemwijzer’ op Google. Business Insider maakte een overzicht van 16 onmisbare kieswijzers.


1. Anne Faber

Een vrouw tekent het condoleanceregister voor Anne Faber op het Stadskantoor van Utrecht. De 25-jarige Utrechtse is na een lange zoektocht dood gevonden in Zeewolde. ANP GINOPRESS

Nederlanders googelden in 2017 buitengewoon vaak naar informatie over Anne Faber. De 25-jarige Utrechtse raakte eind september vermist tijdens een fietstocht. Twee weken lang werd er naar haar gezocht. Uiteindelijk werd ze vermoord teruggevonden in de buurt van Zeewolde, niet lang daarna werd Michael P. aangehouden.