Dramatisch nieuws voor de 20-jarige Abdelhak Nouri, speler van Ajax.

Zaterdag 8 juli zakte hij als gevolg van hartritmestoornissen tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk in elkaar. Hij is langdurig gereanimeerd en vervolgens per traumahelikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Innsbruck. De eerste onderzoeksresultaten, die maandagmiddag naar buiten kwamen zorgden voor hoop, het hart functioneerde nog normaal.

Afgelopen dinsdag sprak men over een “voorzichtig optimistische” situatie. Ajax meldde op dat moment dat een CT-scan (hersenscan) en andere neurologische onderzoeken geen afwijkingen lieten zien. Artsen zouden hem geleidelijk aan wakker maken om zo de hersenfuncties beter te kunnen onderzoeken.

Vandaag, donderdag 13 juli, is aan het begin van de middag naar buiten gekomen dat Nouri ernstige en blijvende hersenschade heeft op gelopen.

“Op de intensive care van het ziekenhuis in Innsbruck zijn de afgelopen dagen de hersenfuncties van Nouri verder onderzocht. De diagnose die nadien werd gesteld, is dat een groot deel van zijn hersenen niet meer functioneert en dat de kans op herstel van deze cruciale hersenfuncties nihil is”, zo luidt de verklaring van de Amsterdamse voetbalclub.

Appie, zoals hij ook wel wordt genoemd, geldt als één van de grootste talenten die rondloopt op de Nederlandse voetbalvelden. De kans dat het altijd bij het jonge talent zal blijven lijkt groot. "Abdelhak is zo'n groot talent, maar helaas zullen we nooit weten hoe ver zijn ster gereikt zou hebben", aldus de algemeen directeur van Ajax Edwin van der Sar.

Business Insider maakte een overzicht van de belangrijkste momenten uit zijn korte voetbalcarrière.


Al sinds zijn zevende speelt Nouri bij Ajax. De lach waarmee je hem altijd op het veld zag lopen had hij als kleine jongen ook al.


In de winterstop van 2014 gaat hij voor de eerste keer mee met het eerste van Ajax op trainingskamp. Tijdens de winterstop in januari 2016 maakt Nouri tijdens een oefenwedstrijd zijn officieuze debuut.

It was a nice week in Turkey! Good to have ended it with a win against HSV. 🙏

Een bericht gedeeld door Abdelhak Nouri (@abdelhak_nouri) op


Peter Bosz haalt Nouri tijdens de voorbereiding van het seizoen 2016-2017 bij de A-selectie, zijn wedstrijden speelt hij dan nog bij Jong Ajax. Op 21 september 2016 maakt hij in de bekerwedstrijd tegen Willem II zijn debuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers. In de drieënzeventigste minuut vervangt hij zijn vriend Hakim Ziyech. Nouri scoort meteen in zijn eerste wedstrijd.


Op 26 november 2016 maakt hij zijn Europese debuut. Hier feliciteert hij zijn teamgenoot Lassa Schöne met de 1-0 tegen het Griekse Panathinaikos.

Foto: ANP


Nouri kijkt op tegen zijn ploeggenoot Hakim Ziyech. In oktober 2016 krijgt hij uit handen van Ziyech de Bronzen Stier, hij is de beste speler van de Jupiler League tijdens de eerste periode van het seizoen.


Nouri staat bekend vanwege zijn verbluffende techniek. Zijn gevoel voor de bal wordt hier even duidelijk gemaakt, hij zet zijn tegenstander, die hem een paar minuten daarvoor onderuit schopt, behoorlijk voor schut. Na afloop zegt hij dat hij het trucje heeft geleerd van zijn broer. "Die heeft hem twee keer gedaan bij mij op straat en toen viel ik ook."


Hoe de toekomst er voor Nouri nu uit gaat zien is onbekend. De artsen in Oostenrijk hebben hem "medisch vrijgegeven" voor vervoer. Naar verwachting wordt hij op korte termijn overgebracht naar een ziekenhuis in Amsterdam voor verdere verzorging. In totaal speelde Nouri vijftien officiële wedstrijden voor Ajax 1 waarin hij één keer scoorde. Voor Jong Ajax speelde hij 45 wedstrijden.

Nouri na afloop van zijn eerste doelpunt tijdens zijn debuut tegen Willem II. Foto: ANP

LEES OOK: Hoe is het nu met Michael Schumacher?