Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Het Grote Lekken is begonnen bij de kabinetsformatie, doorgaans een teken dat de onderhandelingen goed lopen. Volgens De Telegraaf wil Rutte III (CDA, VVD, D66 en ChristenUnie) verkeersboetes fors verhogen voor ‘notoire wegpiraten’.  Het AD heeft vernomen dat er liefst 25 bewindslieden komen, vijf meer dan in het kabinet Rutte II.

Punt van aandacht is of VVD-minister Jeanine Hennis-Plasschaert erbij zal zijn, want die moet zich verdedigen na een kritisch rapport over een dodelijk ongeval met ontplofte mortiergranaten in het leger.

2. Nog een akkefietje, maar dan betreft het voormalige VVD-staatssecretaris Robin Linschoten. De rechter doet vrijdag uitspraak in de zaak rond vermeende fraude rond belastingaangiften. Linschoten had zijn belastingzaken uitbesteed, maar kan zich daar niet achter verschuilen voor de rechter. Het OM eist een taakstraf van 200 uur en een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf.

3. Elon Musk maakt geen grapjes: de miljardair en ondernemer, vooral bekend van de elektrische auto’s van Tesla, wil in 2022 ruimtevaartuigen naar Mars sturen, ter voorbereiding van de kolonisatie van deze planeet.

Musk maakte donderdagavond bekend dat hij twee jaar later, in 2024, ook zo'n vier ruimtevaartuigen naar Mars wil sturen, inclusief 200 mensen die daar dan drie maanden kunnen bivakkeren. De grote vraag blijft: wie gaat dit allemaal betalen?

4. Directielid Ingrid de Graaf van Aegon is gekozen tot topvrouw van het jaar, meldt de NOS. Volgens de jury legt ze niet de nadruk op zichzelf, maar op de betekenis die haar rol in de directie heeft in de samenleving: "Daarmee toont zij haar lef en dapperheid. Als rolmodel kan zij een inspirerend voorbeeld zijn voor jonge vrouwen en mannen."

5. De Vlaamse zakenman Marc Coucke heeft met zijn investeringsmaatschappij Alychlo een openbaar bod uitgebracht op alle aandelen van SnowWorld. Hij biedt 9,50 euro per aandeel voor de skihallen.

Vorige week werd al bekend dat hij een belang van 40 procent overneemt van huidig topman Koos Hendriks. De biedprijs is lager dan de huidige aandelenkoers van SnowWorld, die stond donderdag bij sluiting op 9,90 euro.

6. HEMA staat in de etalage, maar potentiële kopers staan niet in de rij. Het Financieele Dagblad heeft een belrondje gedaan onder zakenbankiers en een potentiële koper, nadat HEMA-eigenaar Lion Capital aankondigde het Nederlandse warenhuisbedrijf te willen verkopen.

"HEMA is geen 'hot asset'", aldus een anonieme buitenlandse investeerder tegen de krant. Het probleem: potentiële kopers twijfelen of het groeiherstel en de buitenlandse expansie van HEMA wel bestendig zijn.

7. De nieuwe iPhone X met een prijskaartje van 1.159 euro zorg voor spraakverwarring. Officieel moet je het Romeinse cijfer X uitspreken als 'ten' of 'tien'. Het ultraluxe paradepaardje markeert immers de tiende verjaardag van de iPhone. Maar veel mensen spreken X uit als de letter x, dus 'ecks' in het Engels, zo constateren onze Amerikaanse collega's van Business Insider.

8. De Nederlandse pokerspeler Steven van Zadelhoff (38) heeft bij een online wereldkampioenschap afgelopen nacht een grote zege geboekt. Spelend vanuit Malta heeft hij achter zijn pc de hoofdprijs van 1,6 miljoen dollar binnengesleept!

9. Jarenlange studie en de menselijke maat in de gaten houden? Als het aan voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de rechtspraak ligt kunnen 'robotrechters' menselijke rechters heel wat werk uit handen nemen. Volgens Bakker kunnen veel rechtszaken in de toekomst geautomatiseerd worden afgedaan.

10. Kleuters in de nucleaire speeltuin. Donald Trump noemde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un onlangs bij een toespraak voor de Verenigde Naties 'Rocket Man'. Dat was bedoeld als een compliment, zo legde de Amerikaanse president donderdagavond bij een galadiner uit. Kim kon de bijnaam niet waarderen, en noemde Trump vervolgens dotard ('sufferd'). Daarna besloot Trump om zijn compliment ene andere lading te geven: "Dus toe zei ik, oké, dan noem ik hem 'Little Rocket Man'"

 Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van gisteren:

4 dingen waar huiseigenaren op moeten letten als de hypotheekrente serieus gaat stijgen

Ivanka Trumps appartement in Manhatten is nog steeds beschikbaar, de huurprijs daalt - kijk binnen

De echte Wolf of Wall Street gelooft niet in bitcoin