De drie zussen va OG3NE eindigden zaterdag op de elfde plek bij het Eurovisiesongfestival. Dat is redelijk in lijn de de prestaties van recente voorgangers, sinds Anouk de Nederlandse deelnames in 2013 nieuw leven inblies.

Lisa, Shelley en Amy stonden zaterdagnacht na de finale van het Eurovisiesongfestival kort de pers te woord bij aankomst in hun hotel. Terwijl hun vriendjes zich opwierpen als bodyguards om de journalisten op veilige afstand te houden, vertelden de zussen over de climax van het Europese avontuur. Lisa: ,,Het was vooral heel erg mooi en geweldig om daar te staan.”

“We zijn wel een beetje teleurgesteld. We gingen voor een hogere positie dan de elfde plek. Maar het is niet anders. We hopen dat we iets goeds hebben neergezet en zijn zelf in ieder geval heel trots.”

Sinds Nederland geen voorverkiezingen meer houdt, maar vooraf één kandidaat selecteert voor het Eurovisiesongfestival zijn de prestaties duidelijk verbeterd.

Anouk eindigde in 2013 als negende met Birds, Ilse en Waylon (Common Linnets, 2014) eindigden zelfs op de tweede plek met Calm after the Storm. Met Trijntje Oosterhuis ging het mis in de halve finale van 2015, maar Douwe Bob haalde afgelopen jaar met Slow Down een elfde plaats – dezelfde als OG3NE dus.

OG3NE op het Eurovisiesongfestival

Na afloop van hun Lights and Shadows vielen de zussen elkaar op het podium huilend in de armen. ,,Tranen van geluk", vertelt Shelley. ,,Alles kwam bij elkaar. Dat we daar met z'n allen konden staan, dat we al zoveel positieve reacties hadden gekregen. Mama die uiteindelijk als verrassing toch hier naartoe kon komen." Amy: ,,Dat doet dat liedje zo vaak. En op dat moment weet je dat dat het laatste moment op het podium is. Dat gevoel is zo anders en zo gaaf. Dat voel je."

Voordat de puntentelling begon waren de zussen naar eigen zeggen vooral 'een beetje aan het feesten'. ,,Het was een hele leuke avond. De punten van de vakjury's gingen een beetje met pieken en dalen. En toen stonden we ineens vijfde", vertelt Shelley. ,,Dan kan het alle kanten op. En het ging net de verkeerde kant op. Maar we zijn heel trots met de score die we hebben gehaald en hebben er alles aan gedaan."

Rick Vol, de vader van de zussen van OG3NE en schrijver van hun nummer Lights and Shadows, is zaterdagnacht 'ongelofelijk trots' op zijn meiden. ,,Maar je ambieert stiekem toch de overwinning." Moeder Isolde Vol, die als verrassing toch de avond voor de finale in Kiev arriveerde, glom van trots toen haar meiden de bus uitkwamen. ,,Ze hebben het super gedaan. Echt geweldig. Ik ben zo trots. Voor mij hebben ze gewonnen en ik heb de mooiste moederdag ever."

Nederland kreeg 150 punten, 135 van de vakjury en vijftien van de kijkers. Vorig jaar eindigde Nederland eveneens op de elfde plek, met Douwe Bob, die zaterdag de punten van de vakjury bekendmaakte. ,,Hier mogen we trots op zijn'', constateerde Smit. ,,De meiden hebben alles gegeven.''

Portugees Salvador Sobral wint

De 27-jarige Salvador Sobral kreeg met het aandoenlijke en authentieke liedje Amar Pelos Dois de meeste punten: 758. Zowel de vakjury als de tv-kijkers kozen hem als winnaar. Portugal plaatste zich dinsdag in de eerste halve finale voor de eindstrijd en slaagde er uiteindelijk in favoriet Italië van de troon te stoten. Vorig jaar deed het land niet mee, wegens geldgebrek. Het is de eerste keer dat Portugal het songfestival wint. Het land eindigde nooit hoger dan de zesde plek.

Sobral zong het liedje, geschreven door zijn zus, op een klein podium middenin het publiek. De zanger kampt met gezondheidsproblemen, maar wilde hiervoor geen medelijden zo gaf hij aan. Hij arriveerde daardoor later dan de rest van de deelnemers in Kiev. ,,Meesterlijk'', noemde commentator Jan Smit zijn optreden na afloop. ,,Hij mag misschien een beetje gek zijn, hij weet wel precies wat hij doet.'' Na de winst stond hij nog een keer op het podium en zong hij het nummer samen met zijn zus. Hij zei: ,,Muziek is geen vuurwerk, muziek is gevoel.''