Het was niet de avond van Ajax.

De Amsterdamse club kwam er woensdag niet aan te pas in de finale van de Europa League. Manchester United won in Stockholm met 0-2 van de ploeg van trainer Peter Bosz.

Daarmee greep Ajax naast een tiende Europese beker.

Na 18 minuten kwam Ajax op achterstand nadat een schot van Paul Pogba van richting werd veranderd. Keeper André Onana was kansloos.

Vlak na rust verdubbelde Henrikh Mkhitaryan de voorsprong. Manchester United zakte in en Ajax kwam er niet meer doorheen.

“De weg naar de finale was een sprookje”, twitterde sportjournalist Thijs Zonneveld. “De finale zelf een draak.”

Ajax kan terugkijken op een succesvol Europees avontuur, zowel in sportief als financieel opzicht. De club uit Amsterdam houdt zo’n 14 miljoen euro over aan het bereiken van de finale. Een prima bedrag, waar financieel directeur Jeroen Slop ongetwijfeld tevreden mee is.

Kwalificatie Champions League

Toch had het zoveel mooier kunnen zijn. Als Ajax de Europa League had gewonnen, dan had de club zich geplaatst voor de groepsfase van de Champions League volgend seizoen. En dat levert een deelnamepremie van 12,7 miljoen euro op en een miljoen of vier aan tv-gelden uit de marketpool.

Maar niet getreurd, Ajax heeft nog een kans. De tweede plek in de eredivisie geeft recht op deelname aan de derde en laatste voorronde van de Champions League. De wedstrijden vinden eind juli/begin augustus plaats. Wint Ajax die ontmoeting, dan mag het alsnog meedoen aan het miljoenenbal.

Een nadeel: Ajax kan in die voorronde een sterke tegenstander uit een grote competitie treffen. De loting is op 14 juli. Duimen dus maar.

LEES OOK: Deze 9 voetballers gingen zakelijk ten onder

brian roy johan cruijff pierre van hooijdonk voetballers ondernemen failliet gregory van der wiel