• De grootste telecombeurs van Europa, Mobile World Congress in Barcelona, gaat dit jaar niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus.
  • Volgens de organisator is het “onmogelijk” om de beurs te houden.
  • Het Mobile World Congress trekt elk jaar meer dan 100.000 bezoekers en is voor grote bedrijven erg belangrijk.
  • De afgelopen weken meldden bedrijven als Ericsson, Nokia, Deutsche Telekom, Vodafone en het Britse BT zich al af.

Smartphonebeurs Mobile World Congress in Barcelona gaat dit jaar niet door vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Dat heeft organisator GSM Association bekendgemaakt.

De afgelopen dagen hadden al verschillende telecombedrijven, fabrikanten van mobiele telefoons en makers van netwerkapparatuur zich afgemeld uit angst voor het virus, waaronder Ericsson. “Als een van de grootste exposanten heeft Ericsson dagelijks duizenden bezoekers in de congreszaal. Zelfs als het risico klein is, kunnen we de gezondheid en de veiligheid van onze werknemers en bezoekers niet garanderen”, aldus het Zweedse telecombedrijf.

Volgens topman John Hoffman van GSMA, de brancheorganiatie voor bedrijven die zich met mobiele telefonie bezighouden, is het organiseren van de jaarlijkse show dit jaar “onmogelijk”. Hij haalt daarbij de zorgen om de uitbraak van het Wuhan-virus aan, maar ook de oproep van verschillende landen en bedrijven om niet onnodig te reizen.

Naast Ericsson meldden bedrijven als Nokia, Deutsche Telekom, Vodafone en het Britse BT zich al af. De Chinese bedrijven Huawei en ZTE waren nog wel van plan naar de beurs te gaan.

Het Mobile World Congress trekt elk jaar meer dan 100.000 bezoekers en is voor grote bedrijven erg belangrijk. Zo onthulde het Chinese Huawei vorig jaar in Barcelona zijn eerste opvouwbare telefoon. Dit jaar zou het congres in het teken hebben gestaan van 5G-internet, kunstmatige intelligentie, slimme apparaten en big data.

Lees ook op Business Insider

De ziekte dook voor het eerst op in Wuhan, de provinciehoofdstad van Hubei. Grote delen van de provincie gingen kort daarna op slot om besmettingen te voorkomen. Volgens het provinciebestuur zijn 48.206 mensen in de provincie nu besmet en 1355 mensen sinds de virusuitbraak in Hubei gestorven aan het virus. In heel China zijn volgens de autoriteiten bijna 60.000 besmettingsgevallen bekend.

LEES OOK: 7 economische effecten van het coronavirus die de hele wereld raken